Milovníci strachu a příjemného mrazení v zádech se sejdou už v pátek v podvečer v letním kině u zámečku v Kuřimi. Koná se tam totiž noční přehlídka hororových filmů Kuřimský běs. Začíná v sedm hodin a končí ve dvě po půlnoci. „Hrajeme za každého počasí. K dispozici bude po celou dobu i podzemní promítací sál v zámku," uvedl organizátor Adam Kubík.

Příznivci především technické historie pak mohou nastoupit v sobotu po deváté ráno na brněnském Hlavním nádraží do motoráku Hurvínek. Ten je doveze do Muzea průmyslových železnic v Zastávce, Muzea hornictví a energetiky a následně Ráje permoníků v Oslavanech.

Ještě hlouběji do historie zavede v neděli ve tři hodiny odpoledne návštěvníky hrad Veveří v Brně. Na nádvoří přihrádku si vychutnají renesanční hudbu v podání souboru Tourdion – Bohemia renaissance consort.

Zájemci o ukázku umění hasičů pak v neděli zamíří do Dolních Louček. Vyvrcholí tam totiž oslavy 130 let místního dobrovolného sboru. Od desíti dopoledne tam v Hasičském domě bude otevřená výstava o historii sboru. V jednu pak následuje průvod obcí a ukázky historické i současné techniky i zásahů a požárního sportu na cvičišti.