Na štíty využívají plastovou fólii, molitan nařezaný na kvádry a gumičky. Jednotlivé komponenty k sobě pak připevňují sešívačkou. „Už jsme jich zkompletovali víc než patnáct tisíc. Ve zhruba šestičlenné skupince vyrábíme šest dní v týdnu,“ přibližuje za skupinu, která si říká Lidi z Baru, Michael Lapčík. V jarní vlně jich nemocnice spotřebovala asi třicet tisíc.

Materiál na štíty dostanou z nemocnice, a hotové výrobky jim pak dovezou zpět. A nejen ty. Zdravotníky zásobují kávou, limonádami i sladkým pečivem. „Do čtyř brněnských nemocnic rozvážíme několikrát týdně termosky s výběrovou kávou z pražíren Rebelbean a Motmot, limonády Zázračná a osmička i mrkvový dort ze 4pokojů,“ dodává Lapčík.

Brno 13.5.2020 - Národní divadlo Brno se těší svoje publikum
Brno šetří. Primátorka chce převést národní divadlo pod ministerstvo kultury

Radost tak udělají nejen zaměstnancům fakultní nemocnice, ale i zdravotníkům ze svatoanenské nemocnice, Nemocnice Milosrdných bratří a Úrazové nemocnice.

Chtějí tak vyjádřit zdravotníkům podporu a udělat jim radost. „Nemocnicím nyní chybí stovky zdravotníků, kteří se ocitli v karanténě nebo pracovní neschopnosti. Ti zbylí jsou už vyčerpaní a zaslouží si maximální podporu,“ doplňuje další člen skupiny Tomáš Křemenák.

Jeden z kuchařů také dočasně posílil řady zaměstnanců Fakultní nemocnice Brno. „Potřebovali aktuálně vykrýt nedostatek personálu v kuchyni, takže naskočil a prostě vařil. Byl tam několik směn a nyní je k dispozici, kdyby bylo opět třeba,“ říká Lapčík.

Bary teď fungují jen přes výdejní okénko a rozváží, to ale náklady na provoz nepokryje. „Sázíme na nově spuštěný e-shop, ve kterém si lidé mohou koupit různé předměty třeba jako dárky k Vánocům. A věříme, že se vše po čase vrátí do normálních kolejí,“ doufá Lapčík.