Automotodrom nechce podle Vokřála dál prohlubovat ztrátu, která vznikla v minulých ročnících kvůli zalistovacímu poplatku pro španělskou promotérskou firmu Dorna. „Od organizátora jsme se dozvěděli, že nemá dál zájem organizovat Velkou cenu v Brně. V pátek o tom ještě budou jednat s Dornou," sdělil Vokřál. Závod je naplánovaný na šestnáctého srpna.

Město proto bude co nejdřív hledat způsob, jak Velkou cenu zachránit. „Musíme najít právní rámec, podle kterého lze peníze Automotodromu poslat," informoval Vokřál. O možné mimořádné dotaci ještě rozhodnou radní a červnové zastupitelstvo.

Opozice však s přidělením speciální dotace nesouhlasí. „Není to pro budoucnost Velké ceny řešení. Konec závodu se tím oddálí jen o rok. Zvýšit dotaci o čtyřicet milionů z rozpočtu města je spíš předvolební kampaň za veřejné peníze. Nejspíš bychom schválení takové dotace nepodpořili," řekl opoziční zastupitel Oliver Pospíšil.

Podle mluvčího automotodromu Jiřího Smetany je přidělení dotace možná cesta k záchraně závodu. „Informovali jsme město o tom, že nejsme nyní schopní garantovat závod, neměli jsme zajištěné peníze z veřejných zdrojů. Včera se zásadně změnila situace rozhodnutím rady města o možném přidělení peněz. To je momentálně naše naděje. Situace není růžová, ale máme připravené modely, v jakém režimu a s jakými možnostmi jsme schopní závod odjet. Vše je nyní na Dorně a jejím rozhodnutí," dodal Smetana.

Vokřálovo prohlášení překvapilo hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška. „Sdělení Brna o údajném nezájmu organizátora nerozumím. Z jednání zástupců státu, kraje a města minulý týden jasně vyplynulo, že je možné letošní ročník podpořit až sedmašedesáti miliony z veřejného rozpočtu, problém je tedy evidentně jinde než v penězích, je třeba se na něj ptát organizátora," komentoval Hašek. Zároveň znovu vyzval vedení Brna ke zveřejnění kompletního auditu hospodaření automotodromu a Velké ceny.

Z vývoje situace je nešťastný závodník Velké ceny Karel Abraham. „Hodně lidí si už koupilo vstupenky. Jde hlavně o to, nějak závod zaplatit. Dorna má trpělivost jen proto, že s ní má můj otec výborné vztahy. Jen kvůli tomu jsou stále ochotní se o budoucnosti Velké ceny bavit. Její zástupci se dost nad zdejší situací podivují. Jinde se jim něco podobného ještě nestalo," shrnul.

Pokud by závod skončil, o velké tržby by přišel i provozovatel restaurace Paddock, který se při závodu stará o občerstvení účastníků. „Pokud závody skončí, předpokládám celoroční odliv lidí. Okruh je pro ně kvůli závodům zajímavý. A naše tržby se vždy zvednou desetinásobně. Ztrátové by to bylo pro restaurace ve vzdálenosti třeba až padesáti kilometrů," myslí si.

Automotodrom informoval už loni o tom, že Velkou cenu nebude bez podpory státu pořádat kvůli její ztrátovosti. Loňský ročník ještě například není zaplacený. Vláda sice schválila dotaci třicet milionů, jenže kraj je pořadateli neposlal. „Jihomoravský kraj podal žádost ještě loni, vláda ale projednávání několikrát odložila a dotaci schválila až v lednu. Až jedenáctého února dostal kraj rozhodnutí vlády o poskytnutí dotace. Po seznámení s ním jsme zjistili, že jde o dotaci určenou na rok 2015," odůvodnil tehdy Hašek.

Jejich proplacení, stejně jako krajské dvacetimilionové dotace, teď Hašek podmiňuje tím, aby se kraj stal spoluorganizátorem Velké ceny, to automotodrom odmítá.

Sedm milionů Velké ceně minulý týden přislíbilo i ministerstvo pro místní rozvoj. S Dornou se nedávno sešel také ministr financí Andrej Babiš. Velkou cenu však nepodpoří, i když to předem plánoval.