Dlouhé roky bydlela na nedalekém sídlišti a pozorovala, jak lokalita plná divoké zeleně zarůstá. Brňanka Michaela Beranová proto vítá změnu, kterou v takzvané Západní bráně ve Starém Lískovci připravuje soukromý investor. Místo dřívějšího autobazaru či parkoviště tam vznikne bytový komplex. „Je zde výborná dopravní dostupnost díky blízkému přivaděči na dálnici D1. Navíc v okolí obchody, školy i nemocnice,“ podotkla Beranová.

K projektu se na posledním jednání vyjádřili brněnští radní. „Po investorovi požadují záruky na vybudování, budoucí vlastnictví a správu chodníků, parkovacích ploch, veřejného osvětlení či zeleně. Co se týče dopravního napojení, stanovili si přímé spojení na Jihlavskou a propojení komunikace ve Vltavské ulici a křižovatky Jihlavské s ulicí Netroufalky,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

O oblast Dřevařská, Staňkova a Botanická se v pondělí rozšířilo rezidentní parkování v Brně.
OBRAZEM: Modré zóny už i v Králově Poli. Obyvatelé si pochvalují volná místa

Podle Jiřího Martináka ze společnosti Západní brána Brno už požadavky do dokumentace projektu, který aktuálně v územní řízení posuzují úředníci stavebního úřadu, firma zapracovala. „Územní rozhodnutí získáme snad ještě letos. Pokud do konce příštího roku budeme mít stavební povolení, odhaduji, že začneme stavět začátkem roku 2022,“ řekl Martinák.

Západní brána
- Firma Západní brána Brno chce postavit 443 bytů a 193 apartmánů.
- V plánu je i hotel se 163 lůžky.
- Podle odhadů začne stavět začátkem roku 2022.
- Sedm set bytů plánuje na jednom z pozemků postavit i společnost Realism.

Na pozemcích vyroste pět budov s novým náměstím. „Ve třech z nich plánujeme 443 bytů, zhruba polovina jich poslouží nájemnímu bydlení. Další nabídkou pro dlouhodobé ubytování pak bude 193 apartmánů. Samostatnou roli pak mají komerční nebytové prostory, ve kterých zajistíme občanskou vybavenost, jako je školka, služby, kavárna a dále hotel se 163 lůžky a společenským sálem,“ popsal Martinák.

Nabídka bytů pro nájemní bydlení odpovídá podle ekonoma Petra Pelce trendu, kdy je pro řadu lidí obtížné získat hypotéku. „Trh s nemovitostmi se nyní zastavil. Developeři mohou byty buď zlevnit a připravit se o marži, nebo byty původně na prodej přizpůsobit k pronajmutí. Stávající krize bude mít zpočátku větší vliv na cenu prodejních bytů, nájmy se sníží až s větším odstupem,“ vysvětlil Pelc.

Areál Nové Zbrojovky u budovy Zet.office.
Nová Zbrojovka má prvního nájemce, bývalé nástrojárny. Podívajte se

Na sousedním pozemku plánuje postavit až sedm stovek bytů developerská skupina Realism. „Jedná se o komplexní využití území, které poskytne nové byty a komerční prostory, uvažujeme i o profesním a nájemním bydlení. Součástí bude školka a veřejné prostory, které propojují už existující zástavbu s novou tramvajovou linkou,“ řekl majitel skupiny Martin Hubinger.