Podle něj se nová koalice složená z hnutí Žít Brno, ANO, lidovců a zelených nestará o majetek dostatečně. „Prázdné obecní byty jsou výsledek tureckého hospodaření. Takové plnění rozpočtu je tragické a nemorální. Jako řešení vidím větší propagaci nabídky nebo snížení nájmů," navrhl Straka.

pronájem bytů - loni v září bylo před volbami na Brně-středu z celkem 4700 městských bytů 454 volných
- po nástupu nové koalice počet bytů klesl na 4500, neobsazených bytů je však nyní už 556
- městská část tak měsíčně přichází až o dva miliony korun
- po kritice opozice vedení tvrdí, že 160 bytů už radnice přidělila a jejich pronájem je otázka dvou až tří měsíců
- u zbylých bytů koalice plánuje postupné rekonstrukce

Starosta Brna-středu Martin Landa z hnutí Žít Brno však tvrdí, že reálně neobsazených bytů ubývá. „Co jsme na radnici, jejich počet klesá. Zhruba 160 bytů už jsme přidělili. Celý proces ale ještě není hotový a nájemníci zatím nemají klíče. Může to trvat dva až tři měsíce. Volných bytů je tedy pod čtyři stovky," hájil se Landa.

Za dlouhodobě vysokým počtem neobsazených bytů v centru města podle odborníků stojí hlavně jejich špatný stav. „Často se navíc jedná o velké prostory, které jsou energeticky hodně náročné," vysvětlil brněnský analytik Jiří Šimara.

Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, městská část chce stávající situaci řešit změnou přístupu k péči o fond. „Byty nebudeme přidělovat na opravu vlastním nákladem jako dosud, ale chceme je přednostně opravovat sami," nastínil nedávno nový plán místostarosta městské části Jiří Švachula.

Podle Landy lze tímto způsobem očekávat modernizaci až dvaceti bytů měsíčně. „Tímto tempem tak do roka připravíme přes polovinu všech volných," nastínil.

Nepatrné snížení zaručí také spolupráce s organizacemi sociálních služeb. Díky projektu Prevence bezdomovectví v pondělí získalo střechu nad hlavou šestnáct lidí. Radnice největší brněnské části nechala zrekonstruovat dalších čtrnáct bytů za necelých milion korun v domě v Bratislavské ulici. „Tento projekt funguje na základě partnerství mezi naší organizací a městskou částí. My pak byty dále pronajímáme lidem v nouzi, se kterými dlouhodobě spolupracujeme na zlepšení jejich situace," informoval ředitel brněnské pobočky Armády spásy Pavel Kosorin.

Kromě jednotlivců tam najdou bydlení také partnerské dvojice, které by například v azylových domech musely žít odděleně. I když na nové nájemníky žádný luxus nečeká, za příležitost jsou vděční. „Chci tu zůstat, dokud to půjde," podotkl Václav Jorda.

Bydlení obnáší společnou kuchyni a záchody se sprchami na patře. Přesto pomůže alespoň částečně snížit bezdomovectví v Brně.

KATEŘINA IŠTVANOVÁ