Projekt má oslovit hlavně dospívající mládež. „Právě žáci ze středních škol a druhého stupně základních škol jsou riziková skupina, která ztrácí zábrany," upozornil Michal Štěpán z Českých drah. Dodal, že předejít nehodám na železnici, přimět školáky k opatrnosti a poskytnout jim základní informace o první pomoci jsou hlavní cíle Preventivního vlaku.

Tři stanoviště zatím navštívilo každý den kolem dvou set studentů. Shlédli film nazvaný To nedáš, který se skládá z pěti sekvencí. Každá z nich se věnuje rizikovému chování na trati, jako je třeba poslouchání hudby při chůzi nebo házení předmětů pod vlak. „Nošení sluchátek je velmi 
nebezpečné a týká se především mladých," varoval vrchní inspektor brněnského pracoviště Správy železniční dopravní cesty Miroslav Matúš. Spolu s policistou z brněnského preventivně informačního oddělení Milanem Gruškou se stará o přednáškovou část programu.

Žáci při ní vidí záběry z nehod, vyslechnou si jejich příčiny a přidají své postřehy. „Mladší spolupracují o něco víc, starší se stydí a mluvit se jim nechce. Každé skupině se ale snažíme přizpůsobit," podotkl Gruška.

Zážitkem pro děti je názorná ukázka vyprošťování lidí z auta. Hasiči jim vysvětlují, jak se používají nástroje, s nimiž běžně při nehodách pracují, rozbijí čelní sklo auta a vylomí dveře. „Dostat se do nabouraného auta je náročné. Když je uvnitř člověk, který potřebuje akutní pomoc, dělává čas vážné problémy," řekl hasič Miroslav Sládek.

Na dalším stanovišti dostávají děti instrukce, jak oživovat zraněného, poté si masáž srdce zkoušejí sami. Zjistí, jak správně použít defibrilátor a jak se chovat 
v krizové situaci. „Když chceš, aby někdo zachránil život tobě, pak musíš umět zachránit život i ty. To se dělá na oplátku," poučil žáky hasič Alois Pražák.

HANA DRAHOKOUPILOVÁ