Chronická leukémie vzniká změnou bílých krvinek, které by měly správně tělo bránit proti nemocem. „Z normální buňky se postupně stane nádorová. Ke vzniku leukémie vede obvykle porušení dráhy protilátek, jehož příčinu zatím nedokážeme objasnit," popsal vedoucí výzkumu Marek Mráz.

Ke zviditelnění napadených buněk se používá molekula zvaná CD20. Tu se pokoušeli výzkumníci zkombinovat s látkou BCR, která porušení imunitní dráhy zastavuje. „Bohužel jsme zjistili, že se látky vzájemně vyrušují. Při výzkumu jsme ale objevili několik dalších molekul, které se chovají jinak a mohly by pacientům pomoct. Chybí nám jen malý krok, abychom leukémii nejen zastavili, ale třeba i vyléčili," upozornil Mráz.

Chronická leukémie je nejčastější leukémií v Evropě a obvykle postihuje lidi ve věku nad pětašedesát let. „Starší lidé mají v krvi zvýšenou koncentraci látky, z níž se daná rakovina vyvíjí," vysvětlil přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky brněnské Fakultní nemocnice Jiří Mayer.

Počet lidí s chronickou leukémií podle něj neustále narůstá. Statistiky však ovlivňuje fakt, že se nemocní dožívají vysokého věku, protože lékaři nemoc léčbou brzdí.