Hlasování přitom dělí koalici. Dlouhodobě jasně proti je totiž Strana zelených. „Image Brna je potřeba budovat jinak než jako město motorek," shrnul náměstek Martin Ander.

Také část koaličního klubu Žít Brno s podporou Pirátů dotaci neodhlasuje. „Tyto peníze jsou potřebné na jiné věci, než na víkendovou akci. Nepovažuji přínos Grand Prix pro město za takový, abychom na něj mohli uvolnit padesát milionů," zdůvodnila rozhodnutí Hana Kašpaříková. Hnutí Žít Brno jednalo v pondělí o tom, jak hlasovat, až do pozdní noci.

Opoziční komunisté se hlasování o tomto bodě nezúčastní. „Odejdeme ze sálu, nesouhlasíme s jednáním automotodromu vůči Brnu a nechceme se podílet na páchání trestného činu. Začerněný audit podle nás znamená, že někde unikají peníze a padesát milionů se neprůkazně rozpustí," prohlásil Jiří Hráček s odkazem na audit hospodaření automotodromu z let 2011 až 2014 se začerněnými údaji, který nedávno dostali zastupitelé.

Naopak jasně pro návrh byli už od začátku zastupitelé z hnutí Ano, jeho brněnský lídr a primátor Petr Vokřál s nápadem přišel. „Bylo by škoda o Velkou cenu přijít. Pokud akci ztratíme, už nikdy ji zpátky nezískáme," obává se Barbora Maťáková. Také primátor potvrdil, že město záložní plán už nemá.

Ve hře je ale spolupráce města s krajem a státem. V pondělí se totiž sešel primátor s hejtmanem Michalem Haškem a ministryní školství Kateřinou Valachovou. „Chceme, aby existovala deklarace o spolupráci státu, kraje a města s automotodromem a promotérem Dornou, která fakticky rozhodne, zda se závody letos a v dalších letech pojedou. Ministryně hned v úterý Dornu osloví," shrnul Hašek, podle kterého má smlouva navrhovaná městem právní vady, které v pondělí u primátora zmiňoval.

Návrh smlouvy na zastupitelstvu v úterý podpoří lidovci. Všech sedm členů bude podle primátorovy náměstkyně Kláry Liptákové hlasovat pro. „Grand Prix je světově proslulá akce, která zviditelňuje Brno. Teď se musíme zachovat jako patrioti a podpořit ji," prohlašuje Liptáková.

Aby návrh prošel, musí pro něj hlasovat nadpoloviční většina, tedy osmadvacet zastupitelů. Na hlasy opozice se ale primátor spolehnout nemůže.

Někteří zastupitelé se shodují, že Velká cena je pro Brno důležitá, ale nechtějí hlasovat pro smlouvu v podobě, kterou navrhuje primátor. „Není jisté, zda se Velká cena i přes případnou podporu města nepojede naposledy. Proslýchá se, že licence na období od příštího roku je už prodaná do Rakouska," přiblížil Jaroslav Kacer z TOP 09. Jeho strana podle něj přichází s vlastním řešením, které zohlední, jak zaplatit příští ročníky.

Podobně na věc nahlížejí také sociální demokraté a smlouvu v předkládané podobě nepodpoří. „Závody v Brně chceme, ale ne za podmínek, kdy by město mělo platit sumu padesát milionů, která navíc nezaručuje, že se podaří problémy odstranit a závody se pojedou i v dalších letech," nastínil Oliver Pospíšil.

Občanští demokraté taky návrh smlouvy předkládané městem nepodpoří. „Tento návrh z řady důvodů naši podporu nemá," sdělil Libor Šťástka.