V návrhu, který radní pro zastupitele připravili, se nakonec změnily dotace pro protipovodňová opatření. Místo patnácti milionů je pro ně připraveno třicet milionů. O třicet milionů víc jde do kapitoly reprodukce majetku Jihomoravského kraje ve zdravotnictví.

Příjmy a výdaje rozpočtu se kvůli těmto dvěma položkám, které navrhl klub zastupitelů KDU-ČSL, zvýšily o padesát milionů. „I přesto však zůstává rozpočet v limitech ministerstva financí a je spíše konzervativní. To znamená, že jsme spíše pesimisté v tomto směru,“ uvedl předseda finančního výboru Jihomoravského kraje Zdeněk Dufek.

Další schválenou změnou byly úplně nové položky v rozpočtu. Jedná se o projekt Senior pas, Dětská hřiště a také příspěvek na rodinnou politiku. Dohromady tyto programy dostaly dvanáct milionů korun.

Rozpočet Jihomoravského kraje s těmito změnami nakonec zastupitelé schválili jednomyslně. „Dvacet milionů půjde na podporu malým obcím, pětatřicet jsme určili pro dobrovolné hasiče, jejichž práce si velmi cením,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Potvrdil také, že v rozpočtu je pětasedmdesát milionů na zaplacení regulačních poplatků za pacienty v krajských nemocnicích. Jak bude toto opatření technicky ošetřeno nechtěl Hašek zatím prozradit. „Zítra bude ve sněmovně třetí čtení zákona o omezení poplatků. Uvidíme, jak se změní legislativa a podle toho se zařídíme. Na způsobu placení těch poplatků jsme se však už dohodli s ostatními hejtmany, postup by byl proto stejný ve všech krajích,“ dodal Hašek.