Bývalý starosta městské části a předseda brněnských občanských demokratů Libor Šťástka upozornil, že plány na rekonstrukci schválila její rada i zastupitelstvo už loni na jaře, ještě před komunálními volbami, kdy včele stále jeho strana se sociálními demokraty. „Navíc všechny plány procházely diskuzí v pracovní skupině. Zasedali v ní politici z koaličních i opozičních stran. Za Stranu zelených například současná místostarostka Jasna Flamiková," poznamenal Šťástka, podle něhož městská část kvůli odkládání rekonstrukce přichází měsíčně o více než 160 tisíc korun za nájmy obchodníků.

Podle Flamikové sice v minulém volebním období v komisi procházely návrhy koalice diskuzí, její závěry ale nebyly jednomyslné. „S některými jsme se neztotožnili. Nechápu například, proč by celé jedno patro mělo být věnováno interaktivnímu modelu města," připomněla místostarostka původní plán, ve kterém po opravách dům neměl sloužit pouze kryté tržnici. Původně měla mít tržnice jedno patro pro prodejce, nová koalice lidovců, zelených a hnutí Žít Brno a ANO ale rozhodla, že prodejci obsadí patra dvě. V podzemí budou sklady a toalety, v přízemí má být kavárna a ve třetím patře radnice plánuje restauraci, bistro nebo podobný podnik.

Současný starosta Brna-středu Martin Landa navíc poznamenal, že o víc peněz přišla městská část kvůli vypovězení smluv předešlým nájemcům. „Minulá rada totiž zahájila velkolepou rekonstrukci vyhnáním nájemníků. Statisíce navíc se tak velké městské části hodí vždy," reagoval na obvinění Šťástky.

Ani přípravy na zahájení oprav za třiačtyřicet milionů podle něj nebyly dokončené, jak jeho předchůdce ve funkci popsal. „Když jsme radnici převzali, zjistili jsme, že údajně dotaženým plánům na ni chybí zpracovaný projekt a jakékoliv další podklady," vylíčil nedodělky Landa.

Podle Šťástky ale přípravy na zahájení pokročily tak daleko, že s některými budoucími nájemci podepsal i smlouvu. Mezi ně patří i Raid Kahwaji, jež plánoval do nových prostor přesunout svoji kavárnu Pod obrazy, která dříve hostila Brňany v prostorách Moravské galerie. „S otevřením restaurace stále počítám. Změna obsazení radnice opravy prostor přibrzdila, ale to jsem čekal. Teď jen zbývá novým radním dotáhnout, co jejich předchůdci začali a otevřít tržnici lidem," poznamenal podnikatel v pohostinství.

K tomu podle radního Jiřího Švachuli, který má rekonstrukci na starost, dojde v druhé polovině příštího roku. „Dům se pak ještě více otevře lidem, než podle původního plánu. Maximum plochy chceme věnovat tržnici," poukázal na to, že bývalé vedení, chtělo v nejvyšších patrech budovy otevřít kanceláře pro své úředníky.

Na otevření napjatě očekávají Brňané, kteří doufali, že v nových prodejnách nakoupí již letos na podzim. „Snad se na přes rok zadaří a lidé zaplní nejen Zelný trh," poznamenala Brňanka Ida Halouzková.