Otradovec pomohl muži pozemek získat v dědictví, pak ho ale převedl na sebe. Podle soudu neoprávněně. Případem se zabývá i policie s podezřením na podvod, Otradovec zase podal trestní oznámení na Bilka. Otradovcovo aktuální vyjádření zjišťujeme.

Otradovec na zastupitelstvu chyběl. Bilkův advokát Zdeněk Joukl ho přesto v úseku vymezeném pro občany vyzval ke složení mandátu. Jouklův návrh si pak osvojil zastupitel a bývalý Otradovcův stranický kolega Bohumil Straka (TOP 09). Poté o něm hlasovalo zastupitelstvo, které 32 hlasy z celkových 45 schválilo usnesení, jímž Otradovce zastupitelstvo vyzývá k rezignaci.

Přečtěte si také: Soud začal řešit spor o pozemek v Pisárkách. Žalovaným je zastupitel Otradovec

Otradovec v minulosti uvedl, že pokud proti němu bude zahájeno trestní stíhání, mandátu se vzdá. Dosud tak neučinil, přestože už proti němu podle Joukla bylo trestní stíhání zahájeno. Už předloni, kdy kauza vyplula na povrch, však ukončil členství v TOP 09 s odůvodněním, že stranu nechce poškozovat.

Civilní spor o vlastnictví pozemku řešil soud, podle kterého je pozemek Bilkův. Více než devadesátiletého seniora navštívil v jeho bydlišti ve Vídni Otradovec před několika lety s návrhem, že mu pomůže získat z dědictví po rodičích pozemek v Pisárkách. Senior mu podepsal plnou moc pro zastupování před českými úřady. Otradovec pro muže pozemek získal, ale pak ho na základě plné moci přepsal na sebe jako dar. Senior s tím nesouhlasil. Politik chtěl Bilkovi zaplatit 10 tisíc eur (asi 270 tisíc korun). Pozemek má hodnotu asi 2,8 milionu korun.

Přečtěte si také: Spor o pozemek: Bývalý občan nacistické říše na něj nemá nárok, tvrdí Otradovec

Sám Otradovec v lednu od darovací smlouvy odstoupil a uvedl, že Bilkův otec se hlásil za druhé světové války k německé státní příslušnosti a byl členem nacistických organizací. Proto se podle něj vztahovaly na pozemek Benešovy dekrety. Podle právníka Joukla se ale Benešovy dekrety na pozemek nevztahovaly a Otradovec se podle něj snaží dostat z role "pachatele" do role "oběti".