Brněnští zastupitelé v úterý schválili záměr postavit ve Starém Lískovci sportovní halu. Shodli se také na tom, že město podpoří stavbu Středoevropského technologického institutu CEITEC.

Schválení ale předcházela dvouhodinová bouřlivá diskuze. Hala má totiž vyrůst v Západní bráně, kde si brněnští akademici představovali právě prostor pro CEITEC. Ten by se mohl přesunout do bohunickéhgo kampusu. Na místo haly Fakulty sportovních studií.

Tento bod navíc neplánovaně předložil na program jednání primátor Roman Onderka. Ostrá kritika opoziční ODS, ale i nespokojené hlasy zevnitř koalice, ho neminuly. „Nelíbí se nám, že tak závažný dokument se připravil během dopoledne, je to nedůstojné, jaké jsou tedy priority města,“ ptal se zastupitel za ODS Miroslav Hošek. Jeho straničtí kolegové ho podpořili. Nelíbila se jim totiž rychlost, s jakou se dokument objevil na jednání, ani jeho forma.

„Dva projekty za miliardy, rozpracované na dvou papírech bez základních údajů. To nejde,“ prohlásil například Jiří Janištin.

Kritika i zevnitř

Senátor a také děkan a brněnský radní Jiří Zlatuška navrhoval zhruba v polovině diskuze bod stáhnout. „Aby se doplnila stanoviska poradních komisí a nejlépe také soudní vyjádření,“ zdůvodnil to. Jeho stranická kolegyně z hnutí Brno 2006 Zuzana Brázdová byla ráznější. „Je to handl,“ komentovala spojení dvou vecí v jednom návrhu.

Onderka chtěl totiž spojit záměr stavby sportovní haly s návrhem na podporu CEITECu do jednoho bodu. Zastupitelé si nakonec odhlasovali oddělené hlasování. Onderka všechny útoky odrazil. „Bývalé vedení města nikdy oficiálně CEITEC nepodpořilo, my ano. Institut se navíc do Západní brány nevejde,“ řekl primátor. Podle něj se lepší lokalita pro víceúčelovou sportovní halu v Brně nenašla.

Plán stavby institutu CEITEC teď pravděpodobně bude počítat s prostorem bohunického kampusu Masarykovy univerzity. Vedení města chce projekt podpořit formou pozemků v kampusu. „Buď je vykoupíme nebo vyměníme,“ uvedl Onderka. Pozemky vlastní společnost CD XXI, která je propojena s projektantskou a stavitelskou firmou A Plus Brno.

„Jsme připraveni jednat o čemkoliv,“ řekl předseda představenstva obou společností Jaromír Černý. Město jim podle informací Deníku Rovnost nabídne výměnou pozemky v Novém Lískovci nad ulicí Petra Křivky. Vedení firmy nechce před společným jednáním informace komentovat.

Podle rektora Masarykovy univerzity Petra Fialy je ze všech včerejších rozhodnutí klíčové, že město podpoří projekt CEITEC. „Pozitivní je také to, že se město zavázalo k pomoci se zajištěním pozemků,“ uvedl Fiala. Variantu přesunout CEITEC do lokality kampusu je ale podle Fialy ještě nutné prověřit.

„Dalo by se o ní uvažovat, když se najdou náhradní pozemky pro to, co tam bylo naplánované,“ zdůraznil rektor. V kampusu se totiž měla začít stavět dvoupatrová sportovní hala Fakulty sportovních studií. Hala pro deset tisíc diváků by v Západní bráně měla vyrůst do roku 2010. Využívat by ji měli hlavně hokejisté a basketbalisté. Součástí komplexu bude také nákupní centrum, kam by podle Onderky mohlo chodit nakupivat až padesát tisíc lidí.