Rychlá auta, celebrity a drzost. Tak se dá charakterizovat kolona stovky luxusních aut, která ráno prosviští jižní Moravou. Obávaný neoficiální závod Gumball 3000 dnes míří přes Česko do Berlína.

Za volantem milionových aut budou sedět například členové bláznivé skupiny Jackass, adrenalinový sportovec Tony Hawk nebo zpěvák skupiny Jamiroquai Jay Kay. Kolem Brna tak proletí auta jako jsou Ferrari Enzo's, Bugatti Veryons nebo McLaren. Startovné stojí dvacet osm tisíc liber, což je více než jeden milion korun.

Cílem je zvládnout trasu pěti tisíc kilometrů za osm dní a projet dva kontinenty. Řidiči mezi sebou vyhlásili i soutěž o nejtučnější pokutu. „Na dálnici v Jihomoravském kraji posílíme policejní kontroly. Budeme měřit hlavně rychlost. Po zkušenostech z loňského ročníku ralley se ale závodníků neobáváme,“ popsala přípravy policistů mluvčí jihomoravské policie Jana Šípková. Podle ní loni policisté dali pokutu jen třem řidičům. „Závodníci jeli maximálně sto šedesát kilometrů za hodinu,“ vzpomíná Šípková.

Na hraničním přechodu dálnice D2 Břeclav – Brodské nikdo žádná zvláštní opatření nevyhlásil. „Účastníci jsou převážně z Evropské unie. Celníci budou pracovat jako obvykle,“ sdělil mluvčí cizinecké a pohraninční policie Roman Pittner.

Silné stroje ale některým lidem vadí. „Ti chlapi se chtějí jen předvádět. Vyhrožování pokutami nemá význam. Oni z nich mají jen legraci. Nejlépe to udělali v Nizozemsku. Za rychlou jízdu jim policisté ty naleštěné káry zabavili,“ přemýšlí Libor Skromný z Brněnska.

Na evropskou smetánku se připravují také hoteliéři na Slovensku a v Berlíně. „Závodníci si zarezervovali sto pokojů. Večer utráceli peníze v kasinu. Ráno je hromadně budíme v osm hodin,“ popsala ranní budíček marketingová managerka bratislavského hotelu Radisson Lenka Šoltyšová.