Zlaté časy kin v Brně pominuly. Ten, kdo si chce zajít do kina, má ve městě jen čtyři možnosti. Dvě multikina a dva klasické sály. Naopak před dvaceti lety měli milovníci filmů na výběr ze skoro třiceti biografů. „Ráda chodím do malých kin, kde je lepší atmosféra. Na rozdíl od multikin tam nemám pocit, že film je jen jako příloha k hranolkům," řekla například Soňa Príborská, která ráda chodí do kina Lucerna. Právě tomuto biografu v brněnských Žabovřeskách hrozil loni zánik. Přišlo jedenadvacet tisíc návštěvníků. Tedy přibližně o tři tisíce méně než v předminulém roce. Kdyby žabovřeská radnice loni na podzim nezaplatila modernizaci, nejstarší brněnské kino mohlo skončit.

Díky digitalizaci přišlo letos do Lucerny o tři tisíce diváků víc než loni za stejné období. „Je to i tím, že přestala promítat Scala. Diváky k nám láká i slušná nabídka filmů," uvedl správce kina Dušan Peprný. Podle něj Brňany zaujal také festival Cinema mundi, který letos hrál své filmy v Lucerně poprvé. Jeho slova potvrzuje žabovřeský starosta Marek Šlapal. „Viděl jsem festivalový snímek Umělec. Sál byl vyprodaný a na některé zájemce se ani nedostalo," zdůraznil Šlapal.

Lucerna uvádí filmové trháky i filmy na pomezí komerce a alternativy. Podle správce mají lidé nejraději české filmy. „K nám chodí hlavně střední generace a starší," řekl Peprný. Toho, že by Lucerna v budoucnu zavřela kvůli velkým kinosálům, se nebojí. „Multikina tady fungují už přes deset let. Kdyby byla pro Lucernu likvidační, tak bychom už dávno skončili," podotkl.

Dalším místem, kam lidé chodí na filmy, je kino Art v Cihlářské ulici. „Na malých kinech se mi líbí, že promítají i filmy, které se nedostanou do běžné distribuce," řekla studentka Vladimíra Dostálová. Na tento druh filmů se Art zaměřuje. Diváci využívají dvou sálů s celkovou kapacitou 180 míst. Loni jich přišlo jedenadvacet tisíc. „Po uzavření Scaly se zvedla návštěvnost. Ale také promítáme dvakrát víc filmů než předtím," informoval vedoucí kina Miroslav Maixner.

Městská organizace turistické informační centrum, která kino Art spravuje, se loni starala i o dva další promítací sály. Kino Scala zavřelo na konci minulého prosince, filmový klub v Sále Břetislava Bakaly diváci nenavštíví od února. „Provoz Scaly byl dlouhodobě ztrátový. Organizace musela kino každoročně dotovat," sdělila mluvčí turistického centra Helena Huláková.

Kino Scala na Moravském náměstí chce využívat Masarykova univerzita. „Do poloviny května městu předložíme projekt využití kina," informovala mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Škola plánuje zachovat veřejné promítání. Chce se zaměřit na umělečtější snímky, ale nebrání se ani kvalitním filmům středního proudu. „Zatím nevíme, kdy Scala obnoví provoz. Vše záleží na tom, jestli se dohodneme s městem," dodala Fojtová.

Další možností, kam vyrazit na filmy, jsou velké komplexy s několika kinosály. Buď Velký Špalíček v centru Brna nebo multikino v modřické Olympii. Společnost Cinema City, která obě multikina provozuje, ale nesděluje údaje o návštěvnosti. Na internetových stránkách uvádí, že Olympia je druhým nejnavštěvovanějším multikinem v republice.
V Brně má vyrůst ještě jedno multikino. Stane se součástí obchodního centra na území Ponavy. Zatím však není jasné, jestli vůbec vznikne a kdy.

V republice na promítání chodí stále méně lidí. Loni jich v porovnání s předchozím rokem ubylo o pětinu. „Je to ekonomickou krizí a tím, jak jsou filmy divácky přitažlivé. Loni v prvním pololetí například nebyl v kinech žádný hit," vysvětlil tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka.

Návštěvnost kin

Lucerna: 20 882 lidí
Art: 21 201 lidí
Scala: 21 126 lidí
Olympia: nezjištěno
Velký Špalíček: nezjištěno
filmový klub v Sále Břetislava Bakaly: 2 107 lidí
Údaje jsou za rok 2011

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ