Běžně řidiči mířící z dálnice D1 projedou z kopce dolů Pisáreckým tunelem a ocitnou se v okolí výstaviště, odkud pokračují do dalších částí Brna. Typický obrázek neměl po celé letošní letní prázdniny původně platit. Státní silničáři plánovali oba tubusy tunelu kvůli opravě zavřít. Dosud ale zůstali jen u záměru, protože se stále potýkají s problémy při výběru firmy, která práce zajistí.

Opravu musí silničáři stihnout zřejmě ještě letos. Tedy v podzimních měsících s řádově hustější dopravou, než bývá v létě. „Jsem naštvaný. O prázdninách, když není takový provoz, by byla uzavírka pro všechny snesitelnější,“ reagoval na průtahy třeba kurýr Michal Vavruša.

Pisárecký tunel v Brně.
Průtahy oprav Pisáreckého tunelu v Brně: po prázdninách hrozí dopravní problémy

Na příští rok se v okolí tubusů připravuje hned několik důležitých staveb. Výstavba protipovodňových opatření u řeky Svratky omezí provoz na Poříčí a v Bauerově, kterou silničáři také zrekonstruují. Na výstavišti začne vznikat multifunkční hala. „Veškerá dopravní obsluha této stavby povede Pisáreckým tunelem,“ připomněla mluvčí městské firmy Brněnské komunikace Vladimíra Navrátilová.

Stavbaři budou i v příštím roce pokračovat s pracemi v Žabovřeské ulici. Dopravní podnik zase chystá výstavbu lanovky z Pisárek k univerzitnímu kampusu, upraví také smyčku tramvají u ulice Hlinky. „Tohle všechno bude tak dopravně náročné, že bude potřeba, aby byl tunel v příštím roce funkční,“ zdůraznila koordinátorka dopravy ve městě Vlasta Jágerová.

Představitelé Ředitelství silnic a dálnic v úterý nechtěli komentovat, zda se tunel musí opravit ještě letos či se práce mohou přesunout do příštího roku. Na opravu tunelu stále vybírají stavební firmu. „Termín zahájení prací budeme znát až po podpisu smlouvy se zhotovitelem. Aktuálně tedy termín zahájení opravy obou tubusů tunelu nelze sdělit,“ řekla jen mluvčí státních silničářů Lucie Trubelíková.

Při tunelové uzavírce používají řidiči běžně jako jednu z objížděk Rybnickou ulici v Novém Lískovci. Jeho představitelé průtahy okolo zahájení opravy kritizují, hlavně kvůli zavlečení obrovského množství aut do ulice a tedy silnému provozu. „Rybnická je naše jediné propojení do města v době, kdy je uzavřený tunel směrem dolů. Omezené jsou navíc další spoje kvůli stavbě tramvaje ke kampusu. Vytvořit náhradní trasu pro trolejbusy není možné,“ vysvětlila novolískovecká starostka Jana Drápalová.

Tomkovo náměstí v Brně.
Stavba VMO na Tomkově náměstí: To bude zase Kocourkov, bojí se lidé objížděk

Na Ředitelství už na začátku srpna žádala o odložení prací v tunelu na příští léto. Odpovědi na svůj dopis se dosud nedočkala.

Přes Rybnickou jezdí prakticky co chvíli často vytížené trolejbusy linek 25 a 26. Na jedné vozí cestující z Nového Lískovce, na druhé od bohunické fakultní nemocnice a univerzitního kampusu. „Pokud se budou plné trolejbusy hodinu posouvat v zácpě v Rybnické a navazující Pisárecké ulici, rozhodí to další dopravu v Brně, protože tyto vozy jezdí přes celé město a zajíždí až třeba na Vinohrady," zmínila Drápalová.

Komplikací kvůli možné podzimní uzavírce tunelu se obává i třeba student Jan Hanák, který tunelem jezdí pravidelně. „Nedokážu si vůbec představit, jak bude doprava na objízdných trasách fungovat, když ho na podzim zavřou," poznamenal mladý muž.

Doprava při uzavřeném Pisáreckém tunelu v Brně.
Dopravní komplikace v Brně: oprava silnice na dva týdny uzavře Pisárecký tunel

Při rozsáhlé opravě se silničáři v tunelu zaměří hlavně na nové technologie. „Na výměnu osvětlení, elektrorozvodů a také instalaci zařízení pro úsekové měření rychlosti,“ přiblížila už dřív mluvčí Trubelíková.

V tubusu B vedoucím od dálnice D1 do města se dělníci zaměří i na sanační práce a výměnu povrchu silnice. V rouře A už tyto práce udělali loni. „Museli jsme je provést kvůli poškození povrchu vozovky při nehodě kamionu a úniku ropných látek,“ zdůvodnila Trubelíková.

- Výstavba protipovodňových opatření u řeky Svratky – omezení provozu na Poříčí a v Bauerově ulici.

- Multifunkční hala na výstavišti – veškerá dopravní obsluha stavby povede Pisáreckým tunelem.

- Velký městský okruh, Bauerova– rekonstrukce.

- Lanovka vedoucí z Pisárek k univerzitnímu kampusu.

- Pokračující stavba druhé části velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici.

OLDŘICH HALUZA

ŠTĚPÁN BUBÍK