Dnes ví každé mrně, že je papež v Brně. I taková úsměvná hesla zazněla přesně před deseti lety na brněnském tuřanském letišti, jenž se sedmadvacátého září 2009 proměnilo v dějiště historické události, která zanechala hluboké stopy v pamětích i srdcích desetitisíců věřících. Brněnskou diecézi totiž poprvé od jejího vzniku navštívila hlava katolické církve, papež Benedikt XVI.

Na letiště za tehdejším Svatým otcem dorazilo 120 tisíc poutníků. „Jeho bohoslužba patří ke stále živým vzpomínkám. Od mnoha lidí, se kterými jsem se od té doby setkal, jsem slyšel, že to pro ně byl hluboký zážitek a významná chvíle jejich života. Papež přijel, aby nás povzbudil pro každodenní život. V Brně Svatý otec Benedikt XVI. promlouval o naději, o kterou touží každý člověk opřít svou budoucnost,“ zavzpomínal diecézní biskup Vojtěch Cikrle, který papeže před desíti lety vítal.

Zmínil také, že vždy obdivoval jeho noblesu a pokoru. „Benedikt XVI. je člověk s vnitřním pokojem, který pramení z hluboké osobní zbožnosti,“ poznamenal.

Papež v Brně

Událost: V neděli 27. září 2009 přiletěla do Brna tehdejší hlava katolické církve, papež Benedikt XVI.

Návštěva papeže: Benedikt XVI. slavil na brněnském tuřanském letišti bohoslužbu pro desítky tisíc věřících. Svatý otec se ve své promluvě zaměřil na téma naděje.

Významný milník: Návštěva Benedikta XVI. v Brně bylo historickou chvíli. Šlo totiž o první návštěvu papeže v brněnské diecézi od jejího vzniku v roce 1777. Pro mnohé věřící bylo setkání s papežem silným zážitkem na celý život.

Připomínka: Dnes významnou událost připomene děkovná mše.

Ivana Horáková měla při tehdejší mši čtení. „Snažila jsem se tehdy text naučit zpaměti. Při samotném setkání jsem prožívala velký klid a tichou radost,“ popsala žena a dodala, že ji překvapilo, jak klidně se celé setkání odehrálo.

Podle jejích slov pro ni událost byla mimořádně silným zážitkem, který ovlivnil její další život. „V té době jsme měli už dvě děti, na základě události jsem začala uvažovat o třetím potomkovi. Takže máme tři krásné děti, za které jsme vděční,“ uvedla Horáková.

Papežovu návštěvu v Brně připomíná jeho autogram, který uchovává Biskupství brněnské, kříž v Denisových sadech, vztyčený v roce 2011 nebo kotva v přístavišti na Brněnské přehradě. Kotva i kříž byly v době papežovy návštěvy postavené na letišti.

„Kotva je symbolem naděje, a právě ta byla tématem návštěvy Benedikta XVI. v Brně. Mám živou vzpomínku na svítání v areálu u letiště těsně před tehdejší papežovou mší, kde jsem byl ráno mezi prvními. Bylo svěží ráno, kolem pomalu přicházející lidé, šepot, měnící se barva oblohy z tmavé do světla a východ slunce. To hlavní osobní přišlo, když jsem si čím dál více uvědomoval duchovní plody této návštěvy,“ zmínil architekt Marek Štěpán, který kříž i kotvu navrhl.

Významné výročí si lidé mohou připomenout na dnešní děkovné mši. „Začíná v půl šesté navečer v katedrále sv. Petra a Pavla, celebrantem bude biskup brněnský Vojtěch Cikrle,“ pozvala mluvčí biskupství Martina Jandlová.