VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zážitek z jídla podtrhuje moderní servis

Brno – V restauraci A la carte šéfuje kuchyni Ital, který vařil v hotelu oceněném dvěma prestižními hvězdami nejznámějšího gastronomického průvodce světa.

11.5.2008
SDÍLEJ:

Restaurant A la carte.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

Ten dělá to a ten zas tohle. A někdy dělá ten to, co by ještě před lety nedělal. A naopak. Podobný osud má i šéfkuchař restaurantu A la carte, Gianfranco Badin. Kdyby se jako švec držel svého kopyta, asi by nyní maloval obrazy. Umělecké nadání však vložil místo na plátno na talíř. V restauraci sídlící v brněnském hotelu Voroněž.

Šéfkuchař Baldin získal coby kuchař v jednom alpském hotelu michelinovu hvězdičku. To je prestižní kulinářské ocenění. A protože jsou hvězdy Michelin v současné době „in“, pořídil si proto hotel Voroněž „michelinového“ kuchaře. Extra třída to však není. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s šéfkuchařem restaurantu Boulevard Ivem Ševčíkem. Kuchařem, který je zároveň členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

V době testování podniku je restaurant úplně prázdný. Prostřené stoly jsou osiřelé. U baru stojí jeden číšník a jeden vrchní. Testovacího týmu se ujme číšník a posadí ho ke stolu pro dva. A hned nese čtyřstránkový jídelníček. Nabídka je pestrá, ale gurmána neoslní. „Zajímavé je, že jsou v něm přílohy zvlášť. Na tak nóbl restauraci by měl mít šéf kuchyně zakomponované přílohy už v pokrmech. Dělá to ucelenou kompozici. Když si totiž někdo dá například jehněčí kotletky zabalené v alpské slanince a k tomu si objedná americké brambory, všechno akorát zkazí,“ říká Ševčík.

Hody s „michelinským“ puncem začínají předkrmem. Paštika z králičího masa obalená ve slanince s cibulovou marmeládou zní zajímavě. Ještě lépe vypadá jídlo na moderním talíři. „Předkrm byl malinko nedochucený a z paštiky odpadávala slanina,“ vytýká kuchař z Boulevardu jemné nedostatky. S estetickým dojmem je navýsost spokojený. „Má to šmrnc a barevně je pokrm vyladěný,“ pochvaluje.

Hostina začíná jemně ogrilovanou vepřovou panenkou. Podle jídelníčku má vonět po provensálských bylinkách. „Aby maso vonělo, musí být naložené delší dobu. Moderní kuchyně mají dobré chladící boxy, takže minimálně čtyřiadvacet hodin před podáváním steaku musí v marinádě ležet,“ upozorňuje Ševčík, kterému se vůně a chuť bylinek zdá příliš slabá. Plátky panenky leží na dušené cuketě a jídlo má slabou příchuť kurkumy. To je vzácné koření, kterému se také někdy říká japonský šafrán.

K masu si testovací tým objednal grilovanou zeleninu. „Snad poprvé po dobu testování restaurací jím tak fantasticky upravenou přílohu. Jinde jsem dostal jen ohřátou mraženou směs. V A la carte je perfektní. Ogrilovaná a šťavnatá,“ hodnotí. Přestože je s pokrmem vcelku spokojený, čekal by od restaurace s michelinským kuchařem o něco víc. Například víc nápaditosti ve skladbě pokrmu a jeho výraznější chuť.

Druhým jídlem, které je na stole necelou půlhodinku od objednávky, jsou křehká kuřecí prsíčka na pomerančích a zázvoru. Stejně jako vepřová panenka nestačila prsíčka v omáčce uležet. „Maso je sice křehké, ale kdyby ho šéfkuchař naložil do rozmixovaných pomerančů a zázvoru, zkřehlo by ještě víc,“ přemítá Ševčík. Pomeranče jsou totiž kyselé a právě kyselost podle něj zahajuje v naloženém mase biologické reakce. „Vůně projde dovnitř, šťáva zůstane a maso se skoro rozpadá,“ dodává.

Gurmánské hodování zakončí sladká tečka. Terinka z lesních plodů na růžovém víně. Vychlazené ovoce v želatině vypadá jako fialová bábovička. Dezert leží uprostřed velkého hranatého talíře, který připomíná barevný rám nějakého obrazu. „Servis v A la carte má moderní design. Což k zážitkové gastronomii nepochybně patří,“ podotýká Ševčík.

Celkové hodnocení je obtížné. A musí se vzít ze dvou pohledů. Tím prvním je poměr kvality a ceny, který je velice příznivý. Kulinářský zážitek může prožít i člověk nepříliš vysokou cifrou na výplatní pásce. Druhým pohledem je fakt, že gurmáni zřejmě čekají od A la carte o něco víc. Například nápaditější nabídku jídel, která je poměrně mdlá.

Autor: Pavel Mokrý

11.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Centrem města Brna prošel historický průvod vojska s císařem Napoleonem. Brňané si tak připomněli slavkovskou bitvu.
23

Pryč s žabožrouty? Zdržte se nadávek, radil radní při projížďce Napoleona Brnem

Fotbalisté brněnské Zbrojovky ve čtrnáctém kole domácí nejvyšší soutěže porazili brankou Michala Škody Teplice 1:0.
AKTUALIZOVÁNO
34

Střídajícímu Škodovi stačila minuta, aby rozhodl. Zbrojovka vyhrála i v oslabení

Výstaviště ukazuje krásu minerálů z celého světa. Děti se naučí poznávat fosilie

Brno – Minerály z Pákistánu, Peru nebo třeba Mexika si nadšenci tento víkend prohlížejí na brněnském výstavišti. V pavilonu B začala v sobotu výstava Minerály Brno.

RegioJet výrazně omezí autobusy mezi Prahou a Brnem, posílí vlaky

Praha, Brno - Společnost RegioJet seškrtá od poloviny ledna o více než třetinu provoz žlutých autobusů mezi Prahou a Brnem. Důvodem je velká expanze firmy do železniční dopravy mezi oběma největšími městy v zemi.

Hrajeme hodně v rozích a netlačíme se před gólmana, zlobil se po prohře Zohorna

Brno – Přihrával na jediný gól jeho týmu v zápase, což na výhru nestačilo. Hokejového útočníka Hynka Zohornu štval po prohře 1:3 s Vítkovicemi především nedůraz před brankou soupeře. „Potřebujeme dostat puk na beky nebo si líp najíždět. Pokud už se dostaneme do nějaké šance, tak trefíme prvního hráče,“ láteřil po druhé domácí prohře za sebou sedmadvacetiletý forvard brněnské Komety.

Novinky na Kraví hoře: zpevnění přístupových cest nebo sauna s výhledem na Brno

Brno – Blátem se už za rok přestanou brodit zahrádkáři a lidé, kteří půjdou do parku. Brněnští zastupitelé minulý týden schválili šest milionů korun na stavbu nových přístupových cest z Žižkovy ulice a Veveří na Kraví horu. Přibudou tam i lavičky a osvětlení. Na změny se mohou těšit příští rok i návštěvníci tamního koupaliště.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT