Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zbojnická izba: super halušky a strapačky

Brno /FOTOGALERIE/ - Na jídelníčku s Jánošíkovým prkénkem a moravskou zelnou polévkou působí sicilská bujabéza nebo řecký salát poněkud podivně.

16.1.2010 3
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Zbojnická izba.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Na opravdové speciality moravské a slovenské kuchyně, ve kterých nechybí uzená krkovička nebo kyselé zelí, doporučuje šéfkuchař restaurace Bruna Antiqua Ivo Ševčík zajít do Zbojnické izby v Křížkovského ulici u brněnského výstaviště. „Slovenskou kuchyni musí kuchař umět a tady je vidět, že vaří odborník,“ tvrdí během testu Ševčík.

Na lavici ke dřevěnému stolu, pod paroží a makety hlavy divočáka, muflona, bažanta nebo dravého ptáka se host může posadit až poté, co projde přízemím bytového domu do dřevem obloženého sklepa. Atmosféru zbojnické světnice dotvářejí valašky na stěnách. Restaurace působí útulně a domácky, náladu vylepší i ochotní číšníci.

Speciality i klasika

Přestože hodně chválí, má šéfkuchař Ševčík k jídelnímu lístku i určité výhrady. Mezi Jánošíkovým prkénkem, korbáčiky, strapačkami, lokšemi a moravskou zelnou polévkou působí poněkud podivně řecký salát nebo sicilská bujabéza s kousky ryb. „Když už chtějí vařit rybí polévku, ať jí dají český název. Italskou polévku bych ve Zbojnické izbě nečekal,“ říká Ševčík.

Kromě specialit z Moravy a Slovenska ale oceňuje nabídku klasických steaků z různých druhů mas. „Každý host halušky nemusí, takže pro takové tu jsou masa a přílohy,“ upozorňuje.

Dobře propečená kachní játra jako předkrm jsou podle Ševčíka harmonií chutí. „Játra pěkně voní rozmarýnem a dekorovaná jsou tymiánem a brusinkami. Opečené tousty jsou potřené máslem, vše je tady v naprostém pořádku,“ rozplývá se šéfkuchař. Ve Zbojnické izbě je navíc podávají na nahřátém kameninovém talíři. Jídlo tak zůstane celou dobu příjemně teplé.

Silná česneková polévka je chutná, škoda jen, že kromě opečeného chleba na lžíci zůstávají i kostičky roztékajícího se sýra. Ten podle Ševčíka do česnečky prostě nepatří. „Říkám to už poněkolikáté: sýr a česneková polévka nejdou dohromady. Češi si to tak ovšem přejí, takže jim kuchaři vycházejí vstříc,“ vysvětluje kulinářský nešvar.

Ve Zbojnické izbě nelze ignorovat nabídku halušek a strapaček, číšník tedy odchází s objednávkou těchto slovenských specialit. Zvědavost test provádějícího odborníka uspokojí i tím, že ví, jaký je rozdíl mezi těstem na halušky a strapačky. „Do strapaček se přistrouhají brambory,“ odpovídá správně číšník.

#nahled|https://g.denik.cz/50/76/restaurace_zbojnicka_izba_vysvedceni_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/76/restaurace_zbojnicka_izba_vysvedceni.jpg|Vysvědčení restaurace Zbojnická izba.#

Halušky s uzeným masem a brynzou i strapačky se zelím přináší číšník po krátkém čekání ve smaltovaných rendlících se dvěma oušky. Chuť halušek za devadesát korun, do kterých kuchař krkovičkou ani brynzou nešetřil, je lepší než v restauracích při dovolené v Nízkých Tatrách. Tam talíř tradičního jídla vychází průměrně na osm eur.

Lepší než v Tatrách

Ševčík oceňuje i výborné moravské kysané zelí, do kterého jsou zamíchány strapačky. „Tentokrát jsem rád, že jsem vynechal minutkovou kuchyni a steaky. Litoval bych, že jsem neochutnal toto super jídlo,“ hodnotí šéfkuchař.

Ve Zbojnické izbě hosty překvapí i kvalitní kávou. Dostanou ji přesně tak, jak ji mají podávat kavárny. S našlehaným mlékem a vodou.

Odborník na gastronomii chválí rovněž nabídku dezertů. „Na každý z těch čtyř mám chuť,“ říká a rozmýšlí se mezi závinem, palačinkami, povidlovými taštičkami a pohárem. Nakonec vsadí na měšec z palačinek s lesním ovocem a vanilkovým pudinkem. A nelituje. Nechápe jen, proč kuchař sladký desert zdobí hořkým grepem. Zbojnickou izbu Ševčík doporučuje a hosty nabádá. „Je škoda dát si tady steak, protože přijdete o vynikající česko-slovenské speciality.“

Autor: Gabriela Peringerová

16.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Utkání 14. kola hokejové extraligy: HC Oceláři Třinec vs. HC Kometa Group.
AKTUALIZOVÁNO
19

Kometa prohrála v Třinci, hattrickem ji sestřelil Růžička

Ilustrační foto.
6

Lékaři ve středu na protest zavřou ordinace. Dusí je papírování

Pětiletého syna otec znásilnil, potvrdil soud. Muž trvá na tom, že je nevinný

Brno, Blanensko – Svého pětiletého syna podle obžaloby znásilnil. Muže z Blanenska v květnu Krajský soud v Brně odsoudil k pěti a půl roku vězení. „Využil neznalosti a nevědomosti svého syna. V posteli se vzájemně dotýkali na svých penisech. Poté ho donutil k tomu, aby jej uspokojil rukou,” uvedl předseda senátu Michal Zámečník. Muž svou vinu popírá a odvolal se k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten případ vrátil k přezkoumání zpátky do Brna.

Dvanáct volebních lídrů ve dvanácti rozhovorech: čtěte Deník Rovnost

Jižní Morava - Existuje celkem dvanáct politických uskupení, které mají reálnou šanci dosáhnout na tříprocentní volební výsledek. Tedy kdyby letošní parlamentní volby byly jen na jihu Moravy. Alespoň to tvrdí poslední předvolební průzkum preferencí, které exkluzivně pro Deník připravila firma SANEP.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídryně Starostů a nezávislých Jany Krutákové

Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ - Jana Krutáková je lídryní jihomoravské kandidátky hnutí Starostů a nezávislých pro volby do poslanecké sněmovny. Ve středu od 13 do 14 hodin odpoví na dotazy čtenářů na www.brnenskydenik.cz.

Kometa zná termíny osmifinále Ligy mistrů. Se švýcarským Zugem začne doma

Brno - Nejprve doma a poté ven. Hokejisté brněnské Komety osmifinále Ligy mistrů začnou před vlastními fanoušky. Se švýcarským Zugem se poprvé střetnou na ledě DRFG Areny v úterý 31. října v sedm hodin večer, odvetu pak ve Švýcarsku pak Brňané sehrají 7. listopadu ve tři čtvrtě na osm večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení