„Dvouletá dcerka je nemocná a zaplatil bych klidně i daleko víc, aby se uzdravila. O peníze nám v souvislosti se zdravím nejde,“ vysvětlil v čekárně Dětské nemocnice Miroslav Jurina. Jsou tam čtyři místa, kde mohou lidé zaplatit poplatky. Účtenky sestry přidají ke zprávě o ošetření a vloží do zdravotní karty pacienta.

„Zdravotnictví nemá peníze na rozhazování a jsem přesvědčený, že rozumní lidé poplatky pochopí. Nejde přece o žádné velké peníze, systém je docela dobře nastavený,“ poznamenal primář poliklinické ambulantní části Dětské nemocnice Pavel Vít.

Opačný názor mají mladší pacienti. Obávají se, že když nebudou mít peníze, lékaři je neošetří. „Co mají dělat studenti? To máme pořád šetřit a obávat se, že se nám něco stane? Vždyť povinností lékaře je lidem pomáhat. Dostávají přece výplatu,“ divil se osmnáctiletý Marek Uhl.

Stejný systém je také ve fakultní nemocnici v Bohunicích. Podle mluvčí nemocnice Anny Nesvadbové jsou tam na novinku dobře připraveni. „Někteří pacienti budou možná zpočátku tápat, ale zaměstnanci nemocnice jim ochotně poradí a pomohou. Jako všechno nové, i tohle potřebuje čas,“ uvedla Nesvadbová.

Nový systém asi způsobí největší starost důchodcům. Občas si s manipulací na automatu nevědí rady. „Já se ani tak nezlobím, že budu muset zaplatit, jenže teprve teď přijdu do styku s nějakými tlačítky. Raději se tomu budu vyhýbat a zaplatím to v pokladně,“ povzdechla si Růžena Suchá z Ondřejova.

Pro osvětu mezi staršími lidmi jsou i mladší pacienti nebo příbuzní. „Už tady čekám delší dobu a pozoruji, jak si starší lidé mnohdy nevědí s automatem rady. V čekárnách by mohly být alespoň nějaké srozumitelné letáky,“ doporučila Hana Kuljovská mezitím, co čekala na chirurgické ambulanci v Pekařské ulici na manžela.

Toho nejdříve ošetřili v Úrazové nemocnici a pak poslali na chirurgii. Rodina zaplatila téměř dvě stě korun. Nový rok jí to prý přesto nezkazilo.