Jihomoravští chovatelé do nových klecí investují miliony korun. „Prostory rekonstruujeme od roku 2008. Teď dokončujeme poslední halu. Stálo nás to pětašedesát milionů. Kvůli přestavbě jsme snížili stav slepic o patnáct procent a zároveň se zmenšila produkce vajec,“ postěžoval si ředitel Agropodniku Hodonín Miroslav Lněnička.

Cena bude dál růst

Právě kvůli nedostatku vajec je jejich cena vyšší. „Vejce zdražila rapidně. Za půl roku šla cena dvojnásobně nahoru. Počítám, že se do tří týdnů zvýší až na pět korun za vajíčko. Je to dané tím, že je větší poptávka než nabídka,“ stěžoval si vedoucí farmy Begokon Pohořelice na Brněnsku Jan Šich. Firma podle něho investovala do přestavby sto milionů korun.

Zdražování podle předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové potrvá minimálně do druhé poloviny letošního roku. „Rekonstrukce trvá v průměru jeden až dva měsíce. Zhruba třiaosmdesát procent chovatelů ji už dokončilo. Situace se zlepší až v půlce roku,“ uvedla Tůmová.

Podle mluvčí obchodního řetězce Albert Simony Caidlerové je náhlé zvyšování cen způsobené pomalou reakcí chovatelů. „Zahraniční chovatelé slepic se novým podmínkám prozatím nepřizpůsobili a kvůli tomu nemohou vejce do České republiky dovážet. Čeští dodavatelé ale poptávku sami neuspokojí,“ uvedla Caidlerová.

Změnili dodavatele

Maloobchodní řetězec potravin Brněnka kvůli nové směrnici dokonce změnil dodavatele vajec. „Dvacet let nám vajíčka dodávala firma Kroutil. Nyní už týden prodáváme vejce polská. Jejich původ čitelně označujeme,“ podotkl jednatel maloobchodní potravinové sítě Brněnka Miloš Škrdlík.

Dodal, že cenu vajíček zvýšili na tři koruny a devadesát halířů za kus. „Pokud to tak půjde dále, pomalu se vyrovná ceně za Bio vejce. To u nás teď stojí necelých osm korun,“ podotkl Škrdlík.

Prodejní ceně domácích vajec se však ty z klecových chovů vyrovnaly. „Prodáváme je za čtyři koruny a padesát halířů, přičemž chuť domácích vajec je mnohem lepší,“ upozornil Josef Hanák z Farmy Brusná na Brněnsku.

Zdražování vajec se nyní musí přizpůsobit nejen domácnosti, ale například i školní jídelny. Ty však zatím žádné zásadní potíže nemají. „Se sháněním vajec nemáme problém a jejich zdražování příliš nepociťujeme. Skladba jídelníčku je postavená tak, že zdražování v žádném případě neovlivní cenu obědů,“ řekla vedoucí školní jídelny při základní škole Josefa Mareše ve Znojmě Jana Mikulková.

close zoom_in

Dietoložka Aneta Jackowská z brněnské poradny Nutrivia o vejcích říká: Podporují nervy, klouby a srdce

Čtyři až šest vajec týdně. To je podle dietoložky Anety Jackowské z brněnské poradny Nutrivia maximální doporučená týdenní dávka pro jednoho člověka. „Ve stravě by vejce neměla chybět. Jsou totiž zdrojem bílkovin, polynenasycených mastných kyselin, které působí jako prevence proti srdečním i cévním chorobám, a vitaminů B,“ říká Jackowská.

Co vejce obsahují?
Žloutek obsahuje bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny pomáhající jako prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek a také příznivý poměr polynenasycených mastných kyselin. Žloutek obsahuje i množství cholinu, který je důležitý pro přenos nervového vzruchu. 

Jaký obsah má bílek?
V bílku jsou kvalitní bílkoviny a také vitaminy skupiny B. Vejce mají nízký obsah sodíku a nízkou energetickou hodnotu, která je zhruba třetinová v porovnání s masem.

Jsou vejce ve stravě nutná, nebo se bez nich člověk obejde?
Vejce jsou pro nás především cenným zdrojem plnohodnotných, lehce stravitelných a dobře využitelných bílkovin. Člověk by je měl vynechat v jídelníčku, jen pokud má zvláštní důvod.

Kolik vajec má člověk sníst?
Doporučuje se maximálně čtyři až šest vajec na osobu za týden. Nezapomínejme připočítat také vejce obsažené v sušenkách, cukrářských výrobcích či v zavářce polévky.

Jaký způsob úpravy vajec je nejméně vhodný?
Nejhůře stravitelná jsou vejce smažená na tuku.

Dražší Velikonoce? Pekaři ceny udrží

Zdražování vajec Velikonoce neohrozí, shodli se oslovení pekaři, prodejci i malířky vajec. Většina pekařství na jižní Moravě udrží stejné ceny svých výrobků. Kvůli konkurenci si totiž nemohou zdražování dovolit. „Musíme držet krok s velkými obchodními řetězci. Počítáme s výrazným poklesem zisků,“ uvedl například ředitel vyškovské Rašnerovy pekárny Zdeněk Talaš.

Stejně to vidí také vedoucí provozu Karlovy pekárny v brněnských Židlochovicích Miloslav Barvík. „Ceny musíme udržet i přes menší ztráty. Ceníky velikonočního pečiva jsme rozeslali už na začátku roku. Zdražování beránků, mazanců a dalšího pečiva nyní mají v rukou prodejci. Prodělek nahradíme snížením režijních nákladů,“ vysvětlil Barvík. Podotkl, že kvality výrobků se tato situace nedotkne.

Ani prodejci zdražování neplánují. „Pokud ceny od pekařů zůstanou stejné jako loni, nezvedneme je ani my,“ ujistila Iva Anderlová z brněnské prodejny Potraviny Anderla.

Stejně tak koledníci se nejspíš nemusejí bát, že by jejich košíky zůstaly kvůli vyšší ceně vajec prázdné. „Jsou to přece největší křesťanské svátky a jsou jen jednou za rok. Koupím proto tolik vajíček jako loni. Většinou jich beru tak třicet až čtyřicet,“ řekla s úsměvem Miroslava Havránková ze Znojma. Dodala, že pokud vejce nebudou k dostání, vyřeší to vajíčky čokoládovými.

Stejně tak se zdražení nebojí Marie Čiháková, která vyrábí ručně dělané blatnické kraslice ve svém ateliéru v Blatnici pod svatým Antonínkem na Hodonínsku. „Vejce v obchodech nekupuji. Dostávám je většinou od kamarádek. Vyšší cena mě díky tomu nijak nezasáhne,“ řekla Čiháková.