Největší zdražení chystají teplárny. Cena poroste až o devadesát korun za gigajoule.

„Musíme reagovat na zvýšení daně z přidané hodnoty, ekologickou reformu a zvýšení cen plynu,“ vysvětlil důvody nárůstu předseda představenstva společnosti Teplárny Brno Jiří Oliva. Průměrná domácnost, která spotřebuje asi padesát gigajoulů, si tak bude muset připlatit asi čtyři a půl tisíce korun ročně.

Druhé největší zdražení bude u elektřiny. Přibližně o deset procent. „Do zdražení se promítne hlavně růst velkoobchodní ceny elektřiny,“ vysvětlil Vladimír Vácha ze společnosti Eon. Brňané si budou muset připlatit i za plyn. Lidé, kteří na plynu pouze vaří, budou připlácet stovky korun.

Ti, co co plyn používají navíc na ohřev vody a topení, čeká zvýšení až o několik tisíc ročně. „Od Nového roku se zvýší daň ze zemního plynu, která se do celkové ceny jistě promítne. Přesné ceny ale budeme znát až na začátku prosince,“ uvedl Jiří Bezděk z Jihomoravské plynárenské.

Více šetřit budou muset brněnské domácnosti i s vodou. Za vodu totiž průměrná čtyřčlenná rodina zaplatí od přístího roku ročně asi o sedm set korun více.

„Plánujeme zdražení o osm procent. Důvodem je zejména zvýšení daně z přidané hodnoty, a také výdaje na opravy a údržbu,“ vysvětlil ředitel vodárenské sekce z Brněnských vodáren a kanalizací Jaroslav Jandl.

Vyšší ceny energií neovlivňuje pouze zvýšení daní, ale i mnoho jiných faktorů.

„Růst ceny elektřiny je způsobený jejím nedostatkem v celé Evropě. Plyn zdražuje společně s cenou ropy a voda je dražší, protože klesá její spotřeba,“ uvedl další důvody Ruml.

Zdražení energií se však neprojeví pouze na složenkách domácností. „Existují i nepřímé dopady rostoucích cen energií, kdy se společně zdražuje i řada zboží,“ podotknul analytik serveru Finance.cz Michal Ruml.

Už teď ale mnozí počítají každou korunu. „Nájemné se zvyšuje, potraviny se zdražují. Kdyby nám aspoň zvýšili platy,“ posteskl si například Vratislav Eliáš z Brna.

Co možná některé Brňany potěší, je, že alespoň účet za svoz komunálního odpadu zůstane stejný. Tedy pět set korun ročně.

Ovšem ani v dalších letech nebude od zdražování klid. „Můžeme očekávat, že ceny elektřiny a plynu porostou asi o deset procent ročně. Cena vody by mohla růst až kolem čtyř procent ročně,“ dodal Ruml.

Energie zdraží až o 12 procent
Lidé na jižní Moravě si v příštím roce za elektřinu připlatí více než v jiných regionech. Společnost E.ON, která dodává elektrickou energii na Jižní Moravu, totiž zdraží od první ledna nejvíce. Čtyřčlená rodina tak zaplatí za rok v průměru o tisíc korun víc.

„Na jihu Moravy se cena elektřiny pro příští rok zvýší přibližně o dvanáct procet,“ uvedl ředitel sekce regulace Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

K zdražení elektřiny přispěje totižtotiž přičíst nově ekologickou daň. Ekologická daň je podle nové daňové reformy přičítána dodatečně ke všem energiím.
Rodina, která elektřinu nepoužívá k ohřevu vody ani k vytápění, spotřebuje za rok asi dva tisíce dvěstě kilowatthodin elektrické energie. Letos za to zaplatila necelých deset tisíc, příští rok to může být skoro jedenáct tisíc za rok.
Zvýšení se bude mírně lišit podle zvolené sazby a množství spotřeby.