Tamní sládci už pivo vaří, v úterý ve varně nalili bylinný výluh, který u nápoje přispívá k jeho typické zelené barvě.


Výluhy chystají přímo v pivovaru, jeho složení zná pouze několik málo lidí. Připravují ho z několika surovin, ze kterých pivovar prozradil pouze kopřivu dvoudomou. „Přesné dávkování koncentrovaného a silného výluhu je výrobním tajemstvím. Musí se hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace. Potřebujeme řádově litry výluhu," uvedl manažer kvality pivovaru Jiří Brňovják. V receptuře je kromě výluhu důležitý světlý ječný slad, který je odlišný od sladů používaných pro ostatní druhy starobrněnských piv.


V poslední fázi přidávají sládci do piva likér, který výrazně dopomáhá zbarvení moku. Výsledná zelená barva piva vznikne kombinací několika faktorů, jako jsou technologie, surovin, výluh i likéru.
Pivovar letos uvaří pět tisíc hektolitrů zelené třináctky, čtyři a půl tisíce hektolitrů z nich přitom poputují do celé republiky. Zbytek uvařeného piva poputuje na Slovensko.