Nepříjemné překvapení čekalo v minulých dnech řidiče, kteří jeli z Bystrce do centra Brna přes Žabovřesky. Křižovatku ulic Zeleného a Tichého zablokovaly dokončovací práce na opravě havárie kanalizace. Stavbaři ji opravují od března. Dnes je už sice silnice otevřená, jenže Brněnské vodárny a kanalizace ji brzy plánují zavřít znovu.

Ulici Zeleného používají jako rychlou spojku do centra hlavně lidé z Žabovřesk a Bystrce, kteří se tím chtějí vyhnout zácpám v Minské. V ranní špičce projede Zeleného ulicí podle místních obyvatel až tisíc aut. Její krátká uzavírka tento týden kolony v Minské ještě znásobila. „Město se rozhodlo, že bude v obytných zónách podporovat jednosměrky. Chce tím odradit řidiče, aby si cestu zkracovali. Jenže pokud je v tomto systému jedna ulice uzavřená, působí to kolaps. Všechny jednosměrky z okolí totiž ústí v Minské," popsal problém Oldřich Bednář ze Žabovřesk.

Jak si Brněnský deník Rovnost na místě ověřil, řidiče na uzavírku nikdo neupozornil. Řidiči, kteří odbočili z Minské do ulice Marie Stejskalové, se o ní dozvěděli, až když přijeli k místu zákazu. Objížďka je po Šmejkalově vrátila na Minskou, kde se dostali do kolony.

Za pár dnů znovu

Podle mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renaty Hermanové má dnes být ulice Zeleného průjezdná. „Původně jsme počítali, že skončíme koncem července, ale podařilo se nám práce urychlit," sdělila Hermanová.

Problémy řidičů v Zeleného ulici přesto nekončí. Ve druhé půli května tam začne velká rekonstrukce kanalizace, která potrvá nejméně do poloviny prázdnin. Oprava měla začít mnohem dříve, jenže ji zbrzdily problémy v křižovatce Tichého a Zeleného. „Stavěli tam dva nové domy. Těžká technika, která tudy projížděla, prý poškodila kanalizaci. Je tak stará, že se nevědělo, komu vlastně patří. Město proto chtělo, aby si lidé opravu sami zaplatili. Už je to tam hrozně dlouho a štve nás to," řekl jeden z místních Martin Kleinwächter.

Kanalizace v Zeleného pamatuje ještě doby první republiky. Nové potrubí je potřeba položit na osmdesáti metrech ulice. Začínat se bude od domu číslo šestnáct. „Ukázalo se, že havárie je vážnější, než jsme původně očekávali. Opravy se protáhnou. Práce jsou naplánované do konce srpna, doufáme však, že to tak dlouho nepotrvá," uvedl místostarosta Žabovřesk Igor Fučík.

Brněnský deník Rovnost oslovil společnost Brněnské komunikace, aby řidičům poradila, kudy nejlépe uzavírku objet. Ani po několika telefonátech se její pracovníci nebyli schopni vyjádřit. Podle místních musí řidiči zvolit buď spodní trasu kolem řeky po Žabovřeské, nebo strpět zvlněný terén v Minské.

Zeleného ulice v Brně.

JANA DOSTALOVÁ