VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelňák bude patřit farmářům. Od jara

Brno – Zelenina, o kterou se prodejce na stánku staral od prvních lístků. Čerstvá vejce od slepic, jejichž svět je stonásobně větší než těsné klícky běžných nosnic. I takové zboží možná lidem od jara pravidelně nabídne i brněnský Zelný trh. V centru města se budou konat farmářské trhy.

1.10.2010 1
SDÍLEJ:

Zelný trh v Brně.Foto: DENÍK/Atilla Racek

Vznik nové tradice podpořil i velký zájem o Slavnosti jídla, které se minulý víkend konaly na náměstí Svobody. „Když jsme viděli množství lidí, které akce přilákala, rozhodli jsme se dát farmářským trhům šanci. Nedávno je navíc s úspěchem pořádal například i bystrcký hotel Santon,“ vysvětlil starosta Brna–středu Libor Šťástka.

Jak budou farmářské trhy na malebném náměstí pod Špalíčkem vypadat, ale zatím příliš jasné není. „Musíme vymyslet, jak je zorganizovat a neuškodit přitom ostatním prodejcům. Zelňák musí zůstat Zelňákem. Ale například každou sobotu by mohl patřit farmářům. Příští týden proto záměr schválí naše Rada. A pak připravíme podrobný návrh změny městského tržního řádu,“ slíbil Šťástka.

Pokud se nápadem uspěje, o rezervaci prodejních míst mohou první zájemci požádat na konci listopadu. Tehdy už mají být i jasně stanovená pravidla pro to, co na farmářských trzích v centru města nabízet. Platí pro ně totiž přísnější podmínky než pro běžné akce.

Své zboží na nich obvykle nabízejí místní pěstitelé, chovatelé a řemeslníci. „To se mi samozřejmě velmi líbí. Člověk má na farmářském trhu jistotu, že kupuje přímo od producenta. Což zatím o Zelném trhu stoprocentně neplatí, i když tam chodíme rádi,“ poznamenal Brňan Martin Oliva, kterého na náměstí v pátek přilákal první den Brněnského Biojarmarku.

Čerstvé biopotraviny, které na něm nabízeli zemědělci z okolí Brna, zaujaly i stovky dalších lidí. „Zájem o místní potraviny je pořád větší. Letošek je doslova rok farmářských trhů, vznikají na mnoha místech,“ potvrdila Veronika Fišerová z ekologického institutu Veronica, který jarmark pořádá. Biomaso nebo biokoláče na něm zájemci ochutnají i v sobotu.

Autor: Lucie Hrabcová

1.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Černý pátek láká na obří slevy. Akce jsou ale často vytvořené uměle

Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
1 3

Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté

V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Brno - Běžný odpolední provoz v brněnské ulici Koliště nahradily ve čtvrtek odpoledne hasičská auta s blikajícími majáky. V centru Brna totiž unikal plyn a hasiči museli ulici na dvě hodiny uzavřít.

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Brno – Osahával mě, strkal mi jazyk do pusy a pohlavně mě zneužil, tvrdí v současné době už plnoletá žena z obce na Brněnsku. Osočila z toho svého devětačtyřicetiletého otce. Soud jej však zprostil viny. Proti rozsudku Okresního soudu na Brněnsku se odvolala státní zástupkyně Andrea Ulvrová. Soulož mezi příbuznými proto ve čtvrtek projednával Krajský soud v Brně. Odvolání zamítl.

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT