Informaci o tom přinesl ve čtvrtek server novinky.cz. „Naše místní organizace navrhla, aby sociální demokracie podpořila pro volbu prezidenta republiky v roce 2013 Miloše Zemana," potvrdil Brněnskému deníku Rovnost Koudelka.

Zemana chce na hrad jako známou osobnost s dlouhou politickou kariérou. „ Jako předseda strany přivedl sociální demokracii do postavení vedoucí politické síly na levici a poprvé v dějinách vytvořil jednobarevnou sociálně demokratickou vládu, která vládla celé řádné čtyřleté funkční období. To se jinému sociálnímu demokratovi nepovedlo," konstatoval Koudelka.

O jméně sociálnědemokra­tického kandidáta na prezidenta bude v sobotu jednat ústřední výkonný výbor ČSSD. Místopředseda strany Michal Hašek nevyloučil, že padne i Zemanovo jméno. „Jsme tradiční demokratická strana se svobodnou vnitřní diskuzí. Doporučení jedné z místních organizací respektuji jako jeden z názorů uvnitř ČSSD v rámci přípravy prezidentské volby," řekl Hašek.

Přímo Zeman, který před dvěma roky spoluzaložil vlastní Stranu práv občanů, zatím zůstává k tahu bývalých spolustraníků rezervovaný. „Vážím si podpory všech občanů, takže si vážím i podpory jundrovské organizace sociální demokracie," uvedl jen. Zdůraznil přitom ale, že svou kandidaturu podmiňuje dostatečným počtem podpisů lidí pod petici za jeho kandidaturu.