Vida science centrum, které na brněnském výstavišti zaplnilo bývalý pavilon D, architekti postavili na principu škola hrou. „Objevuje se tady nejen očima, ale všemi smysly. I složité přírodní jevy představujeme formou zábavy," vysvětlil ředitel centra Lukáš Richter. Interaktivních exponátů je v parku 151 na ploše téměř pět tisíc metrů čtverečních.

Centrum vzniklo díky dotaci 630 milionů korun z Evropské unie. Jeho stavba trvala víc než dva roky. Za jeho provoz po dobu pěti let zodpovídá Jihomoravský kraj s pomocí města Brna. „Každoročně přispějeme částku čtrnáct milionů korun. Park je důležitý zejména kvůli propagaci vědy a výzkumu," řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Roli partnerů projektu si pochvalují i brněnské univerzity. „Čím dřív se děti seznámí s vědou, tím lépe. Z našich zkušeností vyplývá, že pokud třeba už ve školce dostanou takovou možnost, lépe se u nich rozvíjí logické myšlení. Podobná propagace rozhodně pomůže," podotkla mluvčí Vysokého učení technického Jitka Vanýsková.

Vida centrum je svojí velikostí v Brně unikátní, bude však částečně konkurovat programu digitária brněnské hvězdárny. „Zdravou soutěž vítáme a nenecháme se jen tak převálcovat," pousmál se ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Novému centru vědy podle svých slov fandí. „Chystám se tam hned na pondělní otevření. Těším se, protože jsem se na projektu také částečně podílel," dodal.

Atrakce pro všechny

Podle organizátorů centra si atrakce užijí všichni. „Máme čtyři témata expozice: planeta, civilizace, člověk a mikrosvět. I lidé ve vyšším nebo předškolním věku si tady ale dokážou hrát a objevovat. Moji oblíbenci jsou třeba mravenci Atta, kteří spolu s houbou vytváří unikátní civilizační systém," přiblížil Richter.

Parkem teče řeka, opravdová i interaktivní. Některé vynálezy jsou navíc jedinečné. „Jako třeba exponát automotodromu v Brně či lego stavebnice náměstí Svobody," doplnil ředitel.

O komplex se stará přes čtyřicet vidátorů. Pomocníci lidem denně od deseti hodin dopoledne do šesti večer vysvětlí, jak exponáty správně používat. Základní vstupné stojí 190 korun, studenti a důchodci zaplatí 110 korun a čtyřčlenná rodina 490 korun.

Vida není první vědecké centrum, které v České republice vzniklo. Zájemce lákají i ostravský Svět Techniky, plzeňská Techmania či liberecký IQpark i jeho pobočka IQlandia. „S Vida centrem úzce spolupracujeme. Snažíme se studenty dlouhodobě nasměrovat k techničtějším oborům, jako je matematika, fyzika a chemie. Často slýcháme, že učení je pak díky návštěvám center víc baví," potvrdila zástupkyně ředitele liberecké iQlandie Jana Havlíková Bittnerová.