Pietní akt doprovázelo houkání sirén kolony hasičských aut. „Poprvé se scházíme na místě, které má trochu kulturní podobu," poznamenal mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Památník vytvořil sochař Adam Krhánek. Jde o pětimetrový černý hranol z masivního plechu, ve kterém jsou vnořené obrysy dvou postav hasičů. „Jsou to obrysy v životní velikosti a zpracování symbolizuje, že tu tito dva muži už nejsou," doplnil Dvořák.

Ještě před večerním pietním aktem jihomoravští hasiči položili věnce u hrobů zemřelých kolegů v Nebovidech a Moutnicích na Brněnsku.

Tehdy dvaatřicetiletý David Kožuský a devětadvacetiletý Jaroslav Gargula zahynuli při požáru kasina, který vypukl kolem osmé hodiny večer. Vydali se do hořící budovy zachránit krupiéra. Podařilo se jim ho najít, ale ven už nedošli.

Pozdější vyšetřování odhalilo několik porušení bezpečnostních pravidel. Dvoukřídlové dveře z kasina na galerii, které měly sloužit jako úniková cesta, byly zabedněny dřevotřískovými deskami. Další úniková cesta na schodišti byla zastavěná deskami herních stolů. Oba hasiči i krupiér zemřeli. „Od té doby na jihu Moravy při službě nezahynul žádný hasič," doplnil Dvořák.