Žena podle obžaloby nejprve rukou udusila v roce 2012 svá čerstvě narozená dvojčata. „Stejným způsobem pak ihned po porodu zavraždila loni v květnu svou dceru. Těla zabalila do ručníku a v igelitových taškách je ukryla ve sklepě," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová. Podle ní žena vraždila kvůli špatné finanční situaci v rodině. „Dlužili jsme asi osm set tisíc korun," přiznal její manžel.

Sklep, kde žena těla schovala, rodina využívala k uskladňování brambor. Pravidelně do něj chodil nejen manžel obžalované, ale také jejich dvě děti. „Nikdy jsem si ale nevšiml zápachu ani ničeho podezřelého," sdělil soudu muž.

Manžel obžalované si podle své výpovědi také nevšiml ani jednoho z ženiných těhotenství. A to přesto, že spolu podle něj měli pravidelný intimní kontakt. „Kdybych to věděl, dnes bychom tu neseděli," tvrdil muž.

Připustil, že v době, kdy se tragédie stala, byli se ženou poměrně často opilí. „Manželka kouřila také trávu. Vadilo mi to, ale nedokázal jsem jí v tom zabránit. Neviděl jsem ale na ní, že by to na ní mělo nějaký vliv," doplnil muž. Uvedl, že se o činu manželky dozvěděl až když pro ni přijela policie.

Výpovědi nebyla schopná ani matka obžalované. Při pohledu na dceru sedící na lavici obžalovaných se zhroutila a odmítla vypovídat. „Já o tom nic nevím," řekla jen a odešla.

Jednání proplakala také obžalovaná. Nejhůře snášela, když manžel mluvil o jejich dětech. „Měli spolu hezký vztah. Vzorně se o ně starala," sdělil ženin obhájce Miloš Hoff. Dodal, že byla takzvanou opičí matkou i pro děti z hasičského kroužku. „Měla mezi nimi pověst pečlivé a starostlivé ženy," vysvětlil.

Na úterním jednání vypovídal také gynekolog obžalované Pavel Danada, který na celý případ loni v červenci upozornil. Žena za ním přišla při posledním těhotenství asi v šestadvacátém týdnu. Podle lékaře byli plod i žena v době druhého těhotenství zcela v pořádku. „Chodila pak na pravidelné prohlídky. Po termínu porodu se už ale neukázala. Začal jsem proto zjišťovat, co se stalo," uvedl u soudu lékař. Žena mu tvrdila, že dítě zemřelo při porodu. „To mi ale vyvrátili v porodnici, kde údajně rodila. Zjišťoval jsem proto, zda někdo v té době neodložil dítě do babyboxu. Když jsem zjistil, že ne. Ohlásil jsem to na policii," popsal Danada. Podle něj žena s největší pravděpodobností porodila a následně usmrtila zcela zdravé dítě. Senát krajského soudu v čele s předsedou Tomášem Kurfiřtem bude pokračovat také dnes. Vypovídat budou soudní znalci a další svědci. Datum rozsudku zatím Kurfiřt odmítl sdělit.

Online zpravodajství z procesu sledujte zítra na www.rovnost.cz/vlasatice

Žena obviněná z vraždy novorozeňat stanula před soudem.