O nominaci do soutěže vůbec nevěděla. „Navrhl mě můj přítel. Až později mi přišlo vyrozumění, že jsem v soutěži. Požádala jsem tak čtenáře mého blogu, aby mi posílali hlasy. Díky nim jsem vyhrála," upozorňuje úspěšná vědkyně.

Blog začala psát, když se jí před osmi lety narodila dcera Zita. „Dříve to bylo dost ze zoufalství. Potřebovala jsem se vypsat z toho, co jsem někdy se svou dcerou prožívala. Teď už jde spíše o kratší fejetony, které se už problematiky autismu tak často netýkají," popisuje letošní vítězka. Mezi pravidelné čtenáře jejího blogu patří jak kolegové, tak studenti univerzity.

Vědkyně pracuje na Masarykově univerzitě a zkoumá příčiny civilizační choroby se svým patnáctičlenným týmem. „Publikovala jsem s Martinem Zlámalem studii stresu v odborném časopise. Právě stres všechny civilizační choroby spojuje a bývá častou příčinou. Proto jsme se ho snažili vyjádřit matematicky, abychom ho mohli lépe zkoumat," vysvětluje.

Lékařka Julie Bienertová-Vašků získala titul Žena regionu na jižní Moravě.Nyní pracuje na vytvoření měřiče stresu. „Chceme vymyslet stresometr, který by ukazoval množství stresu. Lidé ho totiž udávají jako nejčastější důvod nemocí," dodává odbornice.

Když nepracuje na měřiči nebo nezkoumá civilizační choroby, učí nebo vede studenty lékařství. S diplomovými pracemi pomáhá jak magisterským, tak doktorandským studentům.

Všestranná žena však vyniká i ve volném čase. Před devíti lety založila taneční divadlo Orphane, kde odtančila nejednu roli. Jazzovému tanci se věnovala mnoho let.