Autorka projektu se fotografování věnuje už sedm let, loni si dala předsevzetí každý den vyfotit jeden snímek. Před koncem roku vymyslela, že bude fotografovat jen usměvavé lidi a na Nový rok si uložila fotku číslo jedna. „Nejdřív jsem oslovila mého přítele. Ze začátku jsem fotila hlavně kamarády a rodinu, ostýchala jsem se oslovit někoho cizího," vypráví Kožuchová.

Snímky lidí zveřejňuje denně na facebookových stránkách Každý den s úsměvem. „Vždycky se jich ptám, na co se těší nebo co jim udělalo v poslední době největší radost," popisuje svou metodu Kožuchová.
Češi se podle ní málo usmívají, a proto se rozhodla s tím bojovat.

Snímky nefotí dopředu. Každý den vyrazí do ulic a shání někoho nového. Typy lidí si nevybírá, ale připouští, že se ženy smějí víc než muži. Každý, kdo souhlasí s focením, udělá autorce radost. „Doufám, že lidi, kteří si potom fotky prohlížejí na facebooku, se u nich také usmívají," dodává Kožuchová.

Studentka se setkává i s odmítavými reakcemi. „Jeden kluk mi řekl, že je to divné, ať se nezlobím, ale že se vyfotit nenechá. Každé takové ne mě ale posouvá o kus dál," směje se.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ