Opravy za deset milionů korun začaly na jaře. „Dělníci je dokončili v termínu," sdělil místopředseda brněnské židovské obce Pavel Fried.

V dubnu byl hřbitov úplně uzavřený, dělníci totiž opravovali kanalizaci pod vstupním prostranstvím. Zrenovovali i fasádu tří budov v areálu. „V obřadní síni restaurátoři obnovili ornamentální malbu a vitrážová okna. Také opravili rozlomený katafalk," upřesnil správce hřbitova Petr Špunar.

Dělníci položili novou podlahu, protože stará byla úplně zničená. Zatímco v obřadní síni pracovali odborníci, pohřby byly v přednáškové místnosti vedlejší budovy. Průměrně se na hřbitově uskuteční pět pohřbů ročně.

Další změnou je bezpečnější rampa, která vede z nádvoří do informačního centra. Předchozí měla moc velký sklon a klouzala.

Práce nezasáhly hrobová místa. „Opravený hřbitov si návštěvníci prohlédnou od neděle do pátku. V sobotu a na hlavní židovské svátky je zavřeno," řekl Špunar.

Pětaosmdesát procent z deseti milionů zaplatila Evropská unie, zbytek peněz dala židovská obec z Brna. Další na řadě je oprava synagogy.