Data o zemřelých zpracovává židovská obec už několik let. Výsledkem je elektronická databáze. „Vznikla přepisem knihy zemřelých, která se zachovala jako jediná na Moravě. Obsahuje údaje od roku 1852 do současné doby," vysvětlil projektový manažer Židovské obce Brno Petr Špunar. Dodal, že cílem databází je usnadnit hledání předků rodinám roztroušeným po celém světě.

Obsah databáze však není kompletní. Knihy mrtvých totiž neobsahují data narození. „Chceme taky doplnit údaje o životě a práci. Tím získáme informace o dalších významných lidech," upozornil Špunar.

Databáze zemřelých• podle údajů z jediné dochované knihy mrtvých ji dávají dohromady členové židovské obce
• jména zemřelých je možné vyhledávat na adrese cemeteries.jewishbrno.eu
• kromě brněnského hřbitova mapuje také údaje o zemřelých jinde na jižní Moravě, na Vysočině a ve Zlínském kraji

S tím mohou židovské obci pomoct rodinní příslušníci, které obec oslovila, ale také běžní lidé. „Údaje však musí nějakým způsobem doložit. Budeme například akceptovat údaje z archivu od badatelů," vysvětlil Špunar.

Kromě údajů z brněnského hřbitova je v elektronické databázi možné najít údaje i z jiných míst na jižní Moravě. Třeba z Ivančic na Brněnsku. „My už máme údaje kompletní. Alespoň ty, které jsme mohli vyčíst z náhrobků. Doplňovat už je můžeme jen z překladů hebrejských textů. Žádní potomci už totiž nežijí," řekla správkyně tamního hřbitova Věra Jelínková.

Projekt se líbí Brňanovi Ladislavu Bartoňkovi. „Připomínání historie je podle mě důležité. Zároveň se tím symbolicky uctí památka zemřelých," vyzdvihl.