Až dvacet tisíc aut denně projede Svatoplukovou ulicí v brněnských Židenicích. Lidé bydlící v okolí čekají na stavbu Velkého městského okruhu, který by jim měl výrazně ulevit. Postavení mimoúrovňové křižovatky na Tomkově náměstí pod Husovickým tunelem teď konečně získalo územní rozhodnutí. Stavět se začne ale nejdříve v roce 2011.

„Během září nebo října chceme dokončit dokumentaci pro stavební povolení a pak začít vykupovat pozemky a budovy stojící v cestě. V roce 2010 snad získáme stavební povolení a o rok později, po otevření Královopolských tunelů, poprvé kopneme do země,“ řekl ředitel Správy Brno Ředitelství silnic a dálnic Jiří Rupp.
Podle něj stavební práce potrvají dva až tři roky a vyjdou na miliardu a čtvrt korun.

„Současně s křižovatkou na Tomkově náměstí plánujeme postavit i další mimoúrovňovou křižovatku v Rokytově ulici, která bude stát miliardu korun. Obě pak spojí silnice na pilířích, která povede přes řeku Svitavu a nad maloměřickým seřazovacím nádražím,“ doplnil Rupp. Tato takzvaná estakáda bude dlouhá více než půl kilometru. Ta ale spolu s křižovatkou v Rokytově zatím na územní rozhodnutí ještě čeká.

Tento úsek městského okruhu pomůže zejména lidem ze Svatoplukovy ulice, kteří si na nadměrnou dopravu stěžují už dlouho. „Jezdí tu spousta aut. Pořád jsou tu zácpy nebo nějaké nehody. Přes cestu se nedá přejít celý den,“ stěžovala si Marie Košířová, která ve Svatoplukově bydlí už více než dvacet let.

Šéf dopravní komise Rady města Brna Josef Veselý označuje tuto část městského okruhu jako klíčovou pro celé Židenice. „Všichni lidé bydlící v okolí stavby si přejí, aby se začalo stavět co nejdříve. Tento úsek odvede část dopravy z přetížené Svatoplukovy na Rokytovu,“ soudí Veselý.
Přesnou trasu Velkého městského okruhu v této části města shrnul židenický starosta Roman Vašina.

„Silnice povede od Husovického tunelu přes Tomkovo náměstí, dále rampou přes Svitavu, kde v okolí Karlovy ulice překoná železniční trať a bude pokračovat až na Rokytovu. Za ní se plánuje tunel pod Vinohrady. Za ním bychom chtěli odbočení doleva do Židenic, ale projekt i magistrát zatím počítají jen s cestou na Vinohrady,“ prohlásil starosta Vašina.

Harmonogram projektu Velkého městského okruhu, zveřejněný na internetu, přitom počítal s tím, že se mimoúrovňová křižovatka Tomkovo náměstí začne stavět už za rok. Průtahy se stavbou Královopolských tunelů ale oddalují i další etapy Velkého městského okruhu. Podle Ruppa potrvá ještě minimálně dvacet let, než se Brno dočká dokončení celého okruhu. To je tedy o deset let později, než předpokládaly původní plány.