Obchodní a společenské centrum, podobné brněnské nákupní Galerii Vaňkovka, vzniká v areálu bývalého cukrovaru v Židlochovicích. Investorem stavby je firma Outulný z Náměště nad Oslavou, která do výstavby multifunkčního komplexu vloží sto miliónů korun.

„Stavba v Židlochovicích se nám od začátku jevila jako hodně zajímavá a projekt je rozdělený do čtyř termínů. Do konce prosince bychom měli předat první část, supermarket. Původně to sice mělo být už v polovině měsíce, ale trochu jsme se zpozdili,“ vysvětlil místopředsedseda představenstva ze společnosti investora Svatoslav Outulný.

Lidé ve městě a z okolních vesnic na nový supermarket čekají. „Moc se na něj těším. Když chci teď nakoupit na víkend, musím jet až do Olympie v Modřicích,“ postěžovala si Jana Horní. Starosta města Židlochovic Jan Vitula odhaduje, že by obchod mělo navštěvovat až pětadvacet tisíc lidí. „Jde především o starší lidi z okolních vesnic, kteří nechtějí jezdit nakupovat až do Brna,“ vysvětlil starosta.

Dominantou Židlochovické „Vaňkovky“ bude bývalá filtrační věž. Měla by na ní vzniknout prosklená kavárna s vyhlídkou. „Chceme ji dokončit do konce příštího roku,“ prozradil Svatoslav Outulný. Věž v přízemí poslouží jako hlavní vstup na uzavřené náměstí. Kromě obchodů nebo výletních zahrádek se tady lidi dočkají menších společenských a kulturních akcí.

V Židlochovicích tak roste druhé centrum. Bude to protipól historického náměstí na protějším břehu Svratky. „Vzpomínám si, jaké problémy jsme v bývalém cukrovaru měli s bezdomovci. Přespávali v ruinách a dělali městu jenom ostudu. Teď už je naštěstí všechno jinak. Je to bezesporu stavba století a to už nemluvím o velkém počtu pracovních příležitostí, které tady v souvislosti s novými obchody vzniknou. Celé místo bude ještě atraktivnější až se přiblíží nové vlakové nádraží,“ dodal starosta Vitula.

Součástí přestavby nejsou jen obchody, ale také tři nové bytové domy, které do konce roku 2009 uzavřou třetí etapu. „V Židlochovicích máme s bydlením problémy. O padesát stavebních parcel za cukrovarem byl veliký zájem a nové domy přímo v areálu nám určitě výrazně pomohou vylepšit bytovou situaci,“ přiznala vedoucí investičního oddělení městského úřadu v Židlochovicích Zdeňka Koutná.

V závěrečné etapě počítá společnost Outulný už jen s rozšířením komerčních ploch.