Zatímco většina lidí se těší na první sníh a vánoční atmosféru, pro bezdomovce je to noční můra. Mrazivé noci totiž nechtějí strávit venku. Z nadcházejících týdnů má strach třeba Jiří Sup. Už několik let žije v Brně, i když ne pod střechou. Lidí jako on je ve městě podle brněnského magistrátu třináct stovek.

Za sedm dní se pro ně otevřou dvě centra, kde mohou strávit zimní noci. Třetí funguje celý rok.

Místnost, ve které lidé najdou pouze židle, případně dostanou i teplý čaj s chlebem, několikrát navštívil právě také třiašedesátiletý Sup. „Teď jsem na ubytovně, ale bojím se, že mě brzy vyhodí. Mám totiž spoustu věcí, a to se jim nelíbí. Takže nejspíš zase skončím v židličkárně," řekl Sup.

Podobných center a nocleháren je podle něj ve městě málo. „Úřady říkají, že je nás okolo třinácti set. To je hloupost, v Brně nás žijí tak čtyři tisíce. Takže noční centra vždycky praskají ve švech," zdůraznil Brňan.

Podmínky tam podle něj nejsou moc příjemné. „Židličky odsuneme a spíme na zemi. Špatné je, že se tam bezdomovci navzájem okrádají. A co hůř, je tam spousta lidí, kteří se třeba týden nemyjí. Když se pak vyzují, jsou cítit v celé místnosti a nedá se to vydržet," popsal svoje zkušenosti muž.

Na noční krizová centra upozorňují bezdomovce v posledních týdnech brněnští sociální pracovníci i strážníci. „Pravidelně před zimou navštíví vytipovaná místa, kde tyto lidi o centrech informují," vysvětlil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Podle náměstkyně primátora Jany Bohuňovské se tento postup vyplácí. „Loni vy-užilo místa v Armádě spásy o dvě stě lidí více než o rok dřív," doplnila Bohuňovská.

Někdy na bezdomovce upozorní i Brňané. „Obvykle lidé volají, že u nich přespávají v panelácích. Začnou tam chodit od září a většinou zůstávají v nejvyšších patrech. Nosíme jim proto letáčky s kontakty na místa, kde můžou zůstat přes noc," uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Žára dodal, že noční krizová centra se osvědčila i v minulých letech. „Zabráníme tak smrti bezdomovců. V zimě díky tomu neumrznou. Navíc náklady na centra nejsou moc vysoké. Některá města nabízí noclehy třeba ve stanech, to podle mě ale není moc dobré řešení," podotkl mluvčí magistrátu.

V prosinci se zájemcům otevře Armáda spásy a Oblastní charita Brno. „Nabízíme místnost pro lidi, kteří nemají v podstatě žádné jiné možnosti, kde přenocovat. Do centra můžou přijít každý den," upozornil vedoucí azylového domu a noclehárny charity Petr Šimon.

Podle ředitele Armády spásy Brno Pavla Kosorina si někteří lidé pletou noclehárnu s levnou ubytovnou. „Několikrát se nám stalo, že k nám zabloudili nějací cizinci, třeba dělníci. Chtěli tak ušetřit, brali to jako ubytovnu zdarma," řekl Kosorin. Dodal, že noční krizová centra můžou otevřít i dřív. „Pokud udeří opravdu velká zima, jsme na to připravení," dodal ředitel.

Bezdomovci se mohou obrátit i na Centrum sociálních služeb v Brně. Celoročně provozuje noclehárny i azylové domy.

Noční centra

Centrum sociálních služeb, Masná 3

- otevřeno celoročně

- 53 míst

- loni tam přespalo 268 lidí

- rok předtím 200 lidí

Armáda spásy, Mlýnská 25

- otevřeno prosinec-únor

- 49 míst

- loni přespalo 437 lidí

- rok předtím 273 lidí

Oblastní charita, Bratislavská 58

- otevřeno prosinec-únor

- 25 míst

- loni tam přespalo 143 lidí

- rok předtím 105 lidí

NIKOLA JAKUBOVÁ, LENKA KRUŽÍKOVÁ