Aktivisté také založili novou stránku s názvem Žít Brno RIP, která za dva dny existence nasbírala přes patnáct tisíc fanoušků, tedy skoro stejně, jako měla ta původní, zrušená. V úterý na jedenáctou hodinu navíc svolali shromáždění. „Ohlásíme, jak budeme s hozenou rukavicí Romana Onderky zacházet," oznámila jedna ze svolavatelek Barbora Antonová.

Otevřeně o vzniku nové kandidátky pro komunální volby na Brně-středu mluví další člen skupiny Svatopluk Bartík. „Po lednovém povolení kasína Admiral v Křenové ulici jsem se už vážně naštval a chci na Brně-střed zavést civilizované evropské móresy při správě věcí veřejných. Tedy zodpovědné nakládání s rozpočtem, veřejným prostorem - pro začátek udělat pořádek před nádražím, zavést participaci lidí na změnách, a podobně," zopakoval Bartík pro Brněnský deník Rovnost informaci, kterou napsal také na svůj facebookový profil.

Podle politologa Michala Pinka má nové uskupení před sebou těžký úkol. „Když počítáme s volební účastí okolo čtyřicet procent, tak pro ně v Brně musí hlasovat přes sedm tisíc lidí, aby se dostali do brněnského zastupitelstva. Stránka Žít Brno RIP má sice patnáct tisíc fanoušků, ale je otázka, kolik z toho jsou skuteční voliči z Brna," poznamenal politolog.

Skupina Žít Brno by podle něj měla větší šanci, pokud by se spojila s některým dalším uskupením. „Strategičtější by byla spolupráce se Stranou zelených nebo hnutím Ano, které mají také antielitářské zaměření," doplnil.
Ke zrušení facebookového účtu Žít Brno se v pondělí vyjádřil i brněnský magistrát. „Už v listopadu 2013 a následně znovu na konci ledna 2014 informoval magistrát společnost Facebook o porušování práv Brna k ochranné známce a vydávání se za oficiální účty města. Rozhodnutí o tom, zda opravdu došlo k porušení bylo plně v kompetenci společnosti Facebook," sdělila mluvčí magistrátu Soňa Haluzová, která zároveň odmítla, že šlo o cenzuru.

Nezávislá hnutí v brněnských volbách.

Pro zvětšení rozklikněte

Hollan o zrušení stránky Žít Brno: Magistrát nám udělal službu

Brno - Stránka Žít Brno sice z facebooku zmizela, ale její nástupkyni Žít Brno RIP naskakují fanoušci po tisících. Aktivista Matěj Hollan považuje krok brněnského magistrátu za bezprecedentní útok, který skupině paradoxně pomáhá získat nové příznivce.

Zrušení profilu na facebooku vyvolalo ohlas. Využijete ho v komunálních volbách?

Svolali jsme na jedenáctého v jedenáct hodin (skupina Žít Brno si často utahuje z primátorovy obliby čísla jedenáct pozn. red.) shromáždění, kde oznámíme naše další kroky.

Hlásí se vám v těchto dnech zájemci, kteří se k vám chtějí v politickém boji připojit?

Nehledáme je nějak aktivně, ale řada osobností nás už podpořila. Zrušení stránky je bezprecedentní krok, který se tady v polistopadovém období nedá s moc věcmi srovnat. Možná tak s obdobím opoziční smlouvy, kdy byla snaha potlačit svobodu projevu. Ale vlastně se tím bavíme, magistrát nám udělal velkou službu.

Zatím jste byli spíše protestním hnutím. Nabídnete voličům i širší politický program?

Pokud se rozhodneme kandidovat, tak z tohoto strach určitě nemáme. Hůř, než to dělá současná koalice, už to snad ani nejde.

Loni jste spoluzakládal liberálně-ekologickou stranu Martina Bursíka. Nebudou se vaše aktivity v Žít Brno s tímto křížit?

Tato strana se chystá kandidovat do eurovoleb, což Žít Brno nemá v plánu. Křížení zájmů nehrozí.