Kvůli stížnosti na výsledek voleb vyšlo najevo, že dva z kandidátů Žít Brno neměli ke dni voleb trvalé bydliště v městské části. Hlasy, které jim voliči dali, proto není možné započítat do celkového volebního výsledku hnutí. „Jeden z kandidátů si až do teď celý život myslel, že skutečně žije v Brně-střed. Jiná část ulice, kde bydlí, se tam opravdu nachází. Druhý z kandidátů si zapomněl včas změnit trvalé bydliště, ačkoliv na adrese v Brně středu už šest let skutečně žije," vysvětlil Bartík.

Žít Brno tak bude mít v zastupitelstvu osm křesel, tedy stejný počet, který získalo i druhé hnutí ANO. „Nemyslím si, že je to větší komplikace. Postavíme se k tomu jako koaliční partner a více informací médiím sdělíme až po jednání se zástupci Žít Brno," uvedl lídr kandidátky hnutí ANO Martin Schwab. O post starosty, který měl podle ústní dohody obsadit Martin Landa z Žít Brno, ANO pravděpodobně usilovat nebude. „Žít Brno stejně volby vyhrálo," poznamenal Schwab.

Podle Bartíka by měl jeden mandát, o který Žít Brno pravděpodobně přijde, připadnout TOP 09. „Oficiálně o ničem nevím, musíme počkat na rozhodnutí soudu," řekl lídr kandidátky Bohumil Straka.

Soud se zatím k žalobě nevyjádřil. Dokud nerozhodne, nemůže se v Brně-střed sejít nové zastupitelstvo. Ve stejné situaci jsou i zastupitelé celého Brna. Jejich první schůzi také brzdí žaloba.

Zatímco v Brně-střed zatím o koalici jasno není, v jednadvaceti dalších městských částech už je rozhodnuto.

Volby v nich většinou vyhráli lidovci, hnutí ANO nebo místní občanská sdružení. Jejich představitelé usednou ve velké části koalic, které v následujících čtyřech letech povedou brněnské městské části. Úpadek naopak zaznamenala ODS. Zatímco v roce 2010 seděli její politici v devatenácti z celkových devětadvaceti koalic, letos se jim zatím podařilo dostat do vedení radnice pouze ve čtyřech městských částech.

Podle politologa Pavla Šímy nechtějí strany s ODS příliš spolupracovat. „Jde o prestiž, kterou má ODS v očích dalších uskupení. Politici přemýšlí, jak by je lidé vnímali v příštích volbách, kdyby se s ODS spojili," poznamenal.

Většina starostů brněnských městských částí z Občanské demokratické strany, kterým se post lídra radnice nepodařilo obhájit, nechce volební výsledek komentovat.

Dosluhující starosta Bohunic Miloš Vrážel se nechce vyjadřovat ani k tomu, že jeho strana není vůbec součástí koalice. „Z médií vím o tom, že vítězní lidovci oslovili ČSSD, která skončila až čtvrtá," poznamenal pouze. Na další otázky odpovídat nechtěl.

Novým starostou Bohunic se proto stane dosavadní místostarosta Antonín Crha z KDU-ČSL. „Místostarosta bude z ČSSD," potvrdil Crha.