Systém se týká pravidelných stáží mimo fakultní nemocnice, kterých by se mohli studenti účastnit do dvou let. „Jde nám o zlepšení kvality výuky, především o rozšíření spektra pacientů a diagnóz, o nichž se studenti učí ve škole a setkávají se s nimi při praxích. Dále pak o optimalizaci výuky, jelikož na jedné klinice se často sejde i několik skupin studentů, což je pro provoz velká zátěž,“ vysvětlil děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš.

Kromě snížení počtu studentů ve fakultních nemocnicích je podle ředitele Fakultní nemocnice Brno Romana Krause pozitivní také to, že se v krajských nemocnicích studenti seznámí s širokým spektrem zdravotnických služeb.

Příliv pracovní síly uvítají třeba v Hodoníně. „Studenti poznají chod v menších nemocnicích, a třeba zjistí, že jim vyhovuje více,“ řekla ředitelka tamní nemocnice Věra Dostálová.

Hokejový útočník Jakub Voráček (na snímku) pořádal v Mikulově 3. ročník charitativní akce Hokejky pro Kluka Puka.
Mikulov navštívily hvězdy z NHL. Přijel Voráček i Pastrňák

Ke změně inspirovaly vedení fakulty také příznivé reakce studentů, kteří již mimo Brno praxi absolvovali. Zkušenost z mimofakultní nemocnice vnímá pozitivně třeba Lukáš Hlouch. „Bylo to mnohem lepší, kvůli nižšímu počtu stážistů i odlišnému přístupu. Člověk nebyl na obtíž, byl naopak nápomocen. V okresech se studenti naučí lépe základní obecnou medicínu a pak se mohou jít specializovat do fakultních nemocnic. Problém však vidím v sociálním životě v menších městech nebo v dojíždění,“ popsal Hlouch.

Mezi otázky, které je potřeba zodpovědět, patří podle ředitelky blanenské nemocnice kromě dopravy také péče o nově příchozí. „Myšlenka je dobrá, ale nedovedu si to u nás vůbec představit. Při obrovském průtoku pacientů nevím, kdo by se studentům mohl věnovat. Množství personálu je u nás na nemocnici hraniční,“ podotkla Vladimíra Danihelková.

Ilustrační foto.
Vlak srazil mladou ženu. Záchranáři ji oživovali přímo pod vagónem