O zlatou minci se siluetou hradu Pernštejn, kterou si lidé mohli pořídit za necelých šestnáct tisíc korun, byl nevídaný zájem. Autorem motivu na minci je jeden z předních českých medailistů Luboš Charvát a každá z nich má nominální hodnotu pět tisíc korun. „Mince jsou vyprodané už od konce srpna. Pernštejn je jeden z nejkrásnějších z českých a moravských hradů a jsme moc rádi, že ho v Nedvědici máme. Pokládáme za velkou čest, že si Česká národní banka Pernštejnu všimla a vybrala si jej,“ řekl starosta Nedvědice Pavel Vejrosta.

Zlaté mince s motivy významných českých hradů Česká národní banka vydává od roku 2016, jako sérii v cyklu Hrady České republiky. „Těší mě, že další ze série zlatých mincí přispěje k trvalému odkazu jednoho z našich nejkrásnějších hradů, který byl stěžejním sídlem rodu Pernštejnů. Tento mocný rod propojoval Čechy s Moravou a svým úspěšným konáním se stal inspirací pro mnohé další šlechtické rodiny,“ uvedl člen bankovní rady Vojtěch Benda.

Minci v dalších letech získá i brněnský hrad Veveří. „Do roku 2020 se v tomto cyklu představí ještě hrady Zvíkov, Rabí, Veveří, Švihov, Bečov nad Teplou a Buchlov,“ uvedl mluvčí České národní banky Marek Zeman. Poslední zlatá mince spatří světlo světa v roce 2020. 

Logo Vysokého učení technického v Brně. Ilustrační foto.
Post rektora obhájil. Brněnskou techniku dál povede Petr Štěpánek