VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zlatou chuť jižní Moravy mají zelí, máslo i dortík

Jižní Morava – Pšenično–žitný chléb a bylinkové máslo spojilo s masovou roládou, kysaným zelím a medem ve středu na brněnském výstavišti zvláštní ocenění. Staly se spolu s několika dalšíma Potravinářskými výrobky Jihomoravského kraje 2009. Jejich výrobci za ně získali diplomy na slavnostním vyhlášení čtvrtého ročníku celokrajské potravinářské soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.

3.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia

Jména vítězů zazněla ve středu na potravinářském veletrhu Salima v Brně. „O první místo ve dvanácti kategoriích usilovalo téměř osmdesát výrobků od čtyřiatřiceti výrobců z celého kraje. Tradičně jako vítězové skončili uzenářství Janíček a Čupa v Židlochovicích na Brněnsku a cukrárna Václava Labského na Náměstí Svobody v Brně,“ shrnul výsledky soutěže Jaromír Musil, ředitel pořádající Regionální agrární komory Jihomoravského kraje. Ocenění Zlatá chuť jižní Moravy si tito výrobci zatím odnesli ze všech ročníků soutěže.

Brněnský cukrář se letos přihlásil se dvěma výrobky, Griliášovým řezem a zákuskem Zebra. Právě ten druhý mu zajistil uznání poroty. „Je to typický letní zákusek se zakysanou smetanou. Střídají se v něm barvy, odtud ten název,“ popsal svoje vítězné dílo Labský. Předností této pochoutky jsou klasické suroviny bez přidání náhražek a barviv.

„Ocenění v této soutěži je zadostiučiněním, dá se dobře využít pro reklamu. Ale těšilo by mě víc, kdyby soutěž byla celostátní,“ podotkl Labský. V klání o nejlepší cukrovinky totiž údajně není velká konkurence. „Kdybychom mohli postoupit do dalších kol a porovnat si dovednosti s cukráři z celé republiky, byla by to výzva,“ dodal vítěz. Za nejlepší označili porotci například taky dárkové balení Dědečkův med z blanenského Včelpo, kysané zelí z Agro Brno – Tuřany nebo bylinkové máslo z mlékárny Olešnice na Blanensku.

Odborná porota vítěze vybrala už v polovině února v brněnské Mendelově univerzitě. Všechny přihlášené výrobky musely splňovat přísná kritéria, rozhodovaly nejen chutě, vůně a vzhledu výrobků, ale taky jeho originality a původu. „Důležité jsou i technologie výroby nebo použité suroviny. Ale taky i působení výrobku na zákazníkovo zdraví, design obalu a dostupnost na trhu, “ přiblížil kritéria ředitel komory Jaromír Musil. Odborníci každý výrobek ochutnali a nejlepšímu z každé kategorie udělili ochrannou známkou Zlatá chuť jižní Moravy.

„Tu si mohou na výrobku ponechat jak dlouho chtějí, jen tam musí uvést rok svého vítězství,“ dodal Musil. Známka je podle něj pro výrobce dobrou reklamou a láká další zákazníky. Souhlasí s ním i Brňanka Zuzana Eliška Veselá. „U jídla vždycky zohledňuji jeho původ a na ochranné známky se dívám,“ prohlásila Veselá.

Nejvíce byly v soutěži jako každý rok zastoupeny masné speciality. „Je to dané zvyky ve stravování v našem regionu. Letos soutěžilo osmadvacet výrobků z masa,“ informoval Musil. O známku usilovaly i pekárenské nebo cukrářské potraviny, rybí pochoutky a výrobky z mléka. Další kategorií byly nealkoholické a alkoholické nápoje s výjimkou vína.

Veškeré potraviny přitom podle pravidel soutěže museli pocházet z Jihomoravského kraje. I nevítězní účastníci, kterým se podařilo splnit kriteria, si odnesli čestné uznání.

Autor: Marija Nobilisová

3.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Radek Holomčík.

Nová vláda bude průšvih, nebo velký průšvih, říká Pirát Radek Holomčík

Chátrající Esslerova textilka v brněnských Obřanech

V maloměřické textilce opravili turbínu. Majitel plánuje i další rekonstrukce

Pivarník se vrací do Plzně. Předposlední Zbrojovka se pokusí překvapit

Brno /INFOGRAFIKA/ – Ve Zbrojovce odkoučoval pouze jedno soutěžní utkání a v tom dalším se vrací na místo, které zná velice dobře. Brněnský trenér Roman Pivarník v neděli od pěti hodin odpoledne povede své svěřence do boje proti suverénní Plzni, která v nejvyšší fotbalové soutěži zatím neztratila ani bod.

OBRAZEM: V Královopolském tunelu hořelo. Hasiči a záchranáři trénovali zásah

Brno /FOTOGALERIE/ - V brněnském Královopolském tunelu se srazila dvě auta a začalo hořet. Cvičení s takovým scénářem absolvovali v pátek jihomoravští hasiči. Královopolský tunel je totiž od pátečního večera kvůli pravidelné údržbě uzavřený, což umožnilo hasičům a záchranářům cvičení uskutečnit.

Chci být poslankyní i náměstkyní hejtmana, říká Taťána Malá po úspěchu ANO

Brno, Praha /ROZHOVOR/ – S výraznou převahou zvítězilo v letošních parlamentních volbách hnutí ANO. Za Jihomoravský kraj do Poslanecké sněmovny spolu s dalšími kandidáty míří i lídryně krajské kandidátky Taťána Malá. „Pokud to bude v mých silách, chci být poslankyní i náměstkyní hejtmana,“ vzkázala voličům.

Čtvrt roku života lvů v Brně: líbánky pokračují, lvíčata zatím na cestě nejsou

Brno /FOTOGALERIE/ – Stále se nemohou nabažit nového výběhu ani jeden druhého. Lev Lolek a lvice Kivu žijí v brněnské zoo již čtvrt roku, lidi se na ně mohou chodit dívat už dva měsíce. „Soužití Lolka a Kivu je od začátku velmi harmonické, zatím jsme mezi nimi nezaznamenali žádný konflikt. Oba velmi rádi tráví čas spolu, olizují se, hrají si,“ popsala život dvojice králů zvířat kurátorka chovů savců v brněnské zoo Dorota Gremlicová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení