„Po novém horském kole naposledy zatoužil třeba pachatel ve Střelicích na Brněnsku. Všiml si pootevřených vrat do garáže u rodinného domu, kam vnikl,“ upozornil včera policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Lidé často zabezpečení podceňují. Potvrdil to také Radovan Kyjovský, který ve Slavkově u Brna na Vyškovsku provozuje prodejnu jízdních kol. „Naši zákazníci pro zabezpečení volí většinou kompaktní zámky menších rozměrů, aby jejich přeprava či uchycení nebyly příliš náročné. Jednoznačně přitom platí přímá úměra, že čím je zámek mohutnější a těžší, tím je také odolnější v případě snahy o jeho překonání,“ vysvětlil Kyjovský.

O univerzitu třetího věku je ve Vyškově velký zájem.
Důchodci z Vyškovska se vzdělávají přes internet. Na Univerzitě třetího věku

Cyklisté však doporučení neberou vážně. „Jen málo z nich je ochotných k tomu, aby si takový zámek ke kolu připevnili nebo vozili v batohu zařízení o hmotnosti jednoho až jednoho a půl kilogramu. U nás často volí značky, které jsou kompromisem mezi rozměrem a dostatečným zabezpečením,“ dodal Kyjovský.

Podle zkušeností policistů majitelé na zámcích šetří. „Týká se to i takových, kteří jinak za drahá kola utratí desítky tisíc korun. Dostupné jsou ale i pokročilejší formy elektronického zabezpečení,“ doplnil Malášek.

Krádeže kol v Jihomoravském kraji

Váznoucí dodávky letos zhoršily dostupnost kol.

Objasněnost jejich krádeží vzrostla z patnácti na dvacet procent.

V případě krádeží kol při vloupáních je poloviční.

Jen za červen narostl registrovaný počet krádeží o čtyřicet procent.

Zloději kradou u koupališť, památek, restaurací i obchodních center. Vloupávají se ale také do garáží.

Podle dosavadních policejních statistik oproti loňsku narostla o třetinu úspěšnost dopadení zlodějů kol. Stále se to ale daří pouze v jednom z pěti případů.

Zloději letos hledají šanci hlavně na otevřených prostranstvích. „Když jdu proto na zahrádku restaurace, držím si kolo vždy na očích. Jinak používám zámek a doma je dobře schované,“ uvedla Vyškovanka Lucie Chlupová.

Bicykly jsou výhodným obchodním artiklem. „Zloději je zpeněží za zlomek skutečné hodnoty. Jsou aktivní u koupališť, památek, restaurací a obchodních center. V posledním nahlášeném případě ve Vyškově je neodradil ani lankový zámek, který ukradli i s kolem,“ komentovala za vyškovské policisty Alice Musilová.

Také nedostatek kol je v letošní sezoně jedním z faktorů. „Letos bylo skutečně období, kdy jejich dodávky vázly. Zloději ale kola nekradou na zakázku podobně jako auta,“ dodal mluvčí Malášek.

Například na Vyškovsku se podobně jako ve zbytku kraje kola ztrácí také z koláren a sklepů v bytových domech. „Pachatelům v těchto prostorách nahrává pohyb většího množství lidí a často také nevšímavost okolí. Zloději využívají skutečnosti, že se do bytových domů snadno dostanou a překonat vstup byť do uzamčených prostor sklepů již pro ně není tak náročné. V panelových či bytových domech je dobré dbát na důsledné zamykání vchodových dveří a společných odkládacích prostor,“ doporučila po neblahých zkušenostech z Vyškova Musilová.

Také Libor Špička vítá ve své brněnské prodejně každý týden zákazníky s ukradeným kolem, kteří přicházejí pro nové. „Určitě je ale znát, že plno lidí změnilo návyky a cyklistika je v kurzu, protože poptávka je poslední dva roky velká. Co se týká zabezpečení, tak je zajímají klasické zámky, zámky s alarmem a stále častěji hlavně na elektrokola GPS zabezpečení,“ dodal Špička..