Zástupci magistrátu se chystají celý systém úklidu zefektivnit. „Doufám, že tím docílíme toho, že se bude na ulicích méně prášit a lidem se tak bude mnohem lépe dýchat," vysvětlil Hollan. Nový přístup k úklidu by také zajistil dřívější odklizení štěrku z cest po zimním období.

Jestli se v zimě bude opravdu uklízet odlišně, zatím ale ještě jasné není. „Návrh je zatím na začátku. Zima je ještě daleko a my budeme konkrétní podmínky, které by nová pravidla úklidu měla, projednávat až v příštích týdnech," dodal Hollan.

Jako hrdina z akčního filmu se zachoval řidič tramvaje brněnského dopravního podniku. Chytil při činu trojici vandalů, kteří ničili tramvaj.
Řidič tramvaje chytil při činu tři vandaly. Sám se je vydal pronásledovat

Prach v ovzduší
∙ už dříve si nechali zástupci magistrátu vypracovat akční plán ke zlepšení kvality ovzduší
∙ letos k debatovaným návrhům patřilo zavedení bezplatné hromadné dopravy při smogové situaci
∙ zlepšit kvalitu vzduchu chce vedení města i zavedením nízkoemisních zón

Velkou část úklidu mají v současnosti na starosti Brněnské komunikace. „Řešíme hlavně úklid na místech, kde jezdí městská doprava, a na cestách z Brna. Další úklid si zajišťuje každá z městských částí podle svých možností," řekla mluvčí městské společnosti Vladimíra Navrátilová.

Podle Navrátilové by častější úklid nemusel být problém. „Přirozeně by kvůli tomu stouply náklady na úklid. Je proto otázkou, jestli to všechno vůbec někdo dokáže zaplatit," doplnila Navrátilová.

Méně prachu v ovzduší pomůže alespoň částečně některým městským částem. Například zastupitelé Brna-středu se tímto problémem zabývají již delší dobu. „V posledních letech jsme zaznamenali velké množství prachu ve vzduchu. Častější úklidy by mohly alespoň z části přispět ke zlepšení této situace," uvedla mluvčí městské části Brno-střed Denisa Kapitančiková. Dodala ale, že to k vyřešení celého problému rozhodně stačit nebude.

Parkování v Brně.
Rezidentní parkování? O způsobu jeho zavedení opět nerozhodli. Termín však platí

VIKTORIE POKORNÁ