Můžou za to pukliny v prostřední nádrži, kterými mizí voda. „Abychom letošní sezonu mohli dokončit, za pomocí potápěčů jsme se je snažili utěsnit. Teď už ale situaci nejde řešit běžnými způsoby, třeba nátěry. Bazén musíme opravit, nebo zavřít," poznamenal Antonín Crha z městské firmy Starez-sport, která má areál na starosti.

Kvůli průsakům vody společnost za sezonu přijde o osm set tisíc korun. „Denně odteče až dvě stě kubíků vody, což je obrovské množství. Jsme už za hranicí havarijního stavu. Hrozí, že se bazény podmáčí a pak zlomí," sdělil Crha.

Problém má vyřešit nový materiál. „Betony zvětrávají a chátrají. Ideální řešení je tak pořízení nerezové vany podobné té na Kraví hoře. Má velkou životnost a menší provozní náklady," doplnil ředitel společnosti Martin Mikš.

Změny a novinky
- prostředního bazénu na brněnském koupališti Riviéra uniká voda
- kvůli popraskanému betonu se tak provoz koupaliště prodraží o více než 800 tisíc korun za sezonu
- pokud vedení města nedá na rekonstrukci bazénu potřebných 50 milionů korun, příští rok se lidé v bazénu nevykoupou; časem je potřeba opravit i další dvě nádrže, celkově Riviéra potřebuje až 190 milionů korun
- vedle koupaliště strážníci v září či říjnu otevřou nové dopravní hřiště
- dopoledne se na něm budou školáci učit dopravní předpisy, odpoledne ho může využít kdokoliv
- součástí areálu je i nová inline dráha pro bruslaře, měří 800 metrů

Na vylepšení Starez od Brna potřebuje kolem padesáti milionů korun. Pokud město investici neschválí, lidé se v prostředním bazénu další sezonu nevykoupou. „O situaci na Riviéře víme. Peníze na rekonstrukci chceme vložit do rozpočtu na rok 2016. Pokud vše projde, bazén bude příští rok opravený," podotkl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

O rozpočtu budou zastupitelé jednat v prosinci. Pokud do něj opravu nezařadí, může zavření jedné ze tří nádrží ovlivnit návštěvnost koupaliště, které letos v červnu a červenci navštívilo bezmála padesát tisíc lidí. Loni jich přitom za stejné období byla zhruba polovina. „Jít na koupaliště, kde je jeden z bazénů nedostupný, by se mi nechtělo. To si radši vyberu jiné nebo po delší době zajedu na přehradu," řekl například rekreační plavec Matyáš Tichý.

V bazénu se Brňané možná příští rok nezchladí, už teď se ale můžou v okolí těšit na jiné novinky. Za pár týdnů si zájemci otestují svou znalost dopravních předpisů. „Nové Dopravní hřiště Riviéra otevřeme v září nebo říjnu. To nejdůležitější je nachystané, řeší se administrativní záležitosti," řekl Jakub Ghanem, mluvčí brněnských strážníků, kteří dlouho očekávaný areál za čtyřiadevadesát milionů korun provozují.

Dopoledne bude pro děti ze základních a mateřských škol, odpoledne pak pro další návštěvníky. „Zájem o výuku dopravní výchovy má už teď přes čtyřicet základních škol. Ozvali se nám také z mateřinek," přiblížil vedoucí areálu Drahoslav Blažek.

Strážníci už mají nachystané už kola a helmy. „Předpisy děti učíme už delší dobu. Museli jsme za nimi ale chodit, nyní přijdou ony sem na hřiště a všechno si tady vyzkouší," doplnil Blažek.

Součástí areálu, který má venkovní i zastřešenou část, je opravený zámeček. Budou v něm učebny. „Podařilo se ho naštěstí zachránit, nemusíme tak uvažovat o demolici," poznamenal Mikš.

Kolem hřiště vznikla i osmisetmetrová inlinová dráha. „Lidé byli zvyklí, že tam je staveniště, tak o ní zatím moc neví. Už se ale objevují první bruslaři," podotkl Ghanem.

EVA NAGYOVÁ