Nadále průjezdné zůstane náměstí ze směru od Veletržní i opačně od Úvozu. Řidiči využijí vždy jeden jízdní pruh. Novinkou je znovuumožnění jízdy z Křížové na náměstí.

„Trvá uzavírka Výstavní v ústí do Mendlova náměstí. Z ulice Hlinky se lidé nedostanou na náměstí. Mohou odbočit buď do Pivovarské, nebo se u pivovaru otočit a vrátit se zpět po Hlinkách," informovala Anna Dudková z tiskového střediska magistrátu.

Dopravní komplikace na brněnském Mendlově náměstí a v jeho okolí.
Takto vypadá první den rozkopaného Mendláku: zpoždění půl hodiny, zahlcené okolí

Chodci nemohou nadále využít několik zavřených přechodů. Nepřejdou třeba z prostranství ke klášteru, pivovaru nebo k Výstavní. Zavřený bude i přechod u odbočky z Křížové na náměstí.

Uspořádání dopravy při druhé etapě rekonstrukčních prací potrvá od soboty do 15. ledna. Následující den začne podle plánu třetí fáze.

Schéma od pondělí začínajících dopravních omezení v oblasti Mendlova náměstí. Vyžádají si je práce spojené s rekonstrukcí vodovodu a kanalizace.
Rozkopaný Mendlák ovlivní řidiče i chodce. Auta neprojedou okolo pivovaru

„Přes vánoční svátky se práce na stavbě přeruší. Pokračovat budou zase zhruba od 5. ledna," sdělila Dudková.

První větší dopravní omezení na Mendlově náměstí způsobilo 1. listopadu dopravní komplikace a zahlcení okolních ulic. Kolony aut zahlcovaly Poříčí nebo Hlinky. Silný provoz byl místy na Úvoze v Pekařské, Václavské nebo Křídlovické ulici. Autobusové linky nabíraly až půlhodinová zpoždění.