Tramvajové linky 7 a 13 už Brňané od příštího roku v ulicích zřejmě nepotkají. Dopravní podnik totiž podle zjištění Deníku Rovnost plánuje změny, díky kterým má ušetřit padesát milionů korun. Úpravy čekají i noční rozjezdy, které ráno v nepracovní dny nahradí stávající běžné spoje.

Brněnský odbor dopravy oslovil nedávno radnice městských částí, aby se k plánovaným změnám vyjádřily. „Své připomínky nám zaslaly do konce října. V současnosti je zpracováváme do připravovaných změn. Zastupitelé města o nich mají rozhodovat na prosincovém zasedání," sdělil Brněnskému deníku Rovnost vedoucí odboru Vladimír Bielko. Změny tak mohou začít platit už na začátku příštího roku.

Pro úpravy se město rozhodlo na základě nezávislého auditu linek městské hromadné dopravy. Plánuje třeba omezení některých tramvají. Například polovina spojů linky číslo šest má v pracovní dny dopoledne končit už ve smyčce Švermova. „S tímto záměrem nesouhlasíme. Lidé, kteří dojedou až na tuto konečnou, by museli jít pěšky několik desítek metrů od točny k zastávce. A nejkratší cesta je přímo kolejištěm, a to je nebezpečné. Nelíbí se nám ani nahrazení některých trolejbusů autobusy," sdělila například starostka Nového Lískovce Jana Drápalová.

Plánované změny v brněnské hromadné dopravě.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Podobný problém řeší i v Líšni, kde má polovina spojů linky číslo 8 končit dopoledne v pracovních dnech v zastávce Novolíšeňská. „Se změnami nesouhlasíme. Výrazně se tak zhorší možnosti našich obyvatel. Vadí nám i zrušení autobusu číslo 45," sdělil tamní starosta Břetislav Štefan.

Plánované opatření se nelíbí ani některým obyvatelům tamního sídliště. „Dopoledne jezdívám s dcerou k rodičům do centra města. Prodlouží se mi tak doba, kdy budu čekat na zastávce," sdělila třeba Pavla Bezděková, která je na mateřské dovolené.

Naopak spokojení mohou být lidé z brněnského Juliánova. Magistrát sice neupustil od nahrazení linky 13 tramvají číslo 9, ta však pojede i přes uzel na Hlavním nádraží i zastávku Česká. „Původně se jí měla vyhnout, stejně tak na nádraží měla zastavovat ve směru k Malinovskému náměstí. S tím jsme nesouhlasili, zejména kvůli omezeným možnostem přestupů. Varianta, která je na stole nyní, nám už nevadí," sdělil starosta Židenic Roman Vašina.

Brněnský dopravní podnik nechtěl plánované změny komentovat. „Zatím ještě nejsou definitivní. V případě, že je město posvětí, budeme o nich včas informovat," sdělila mluvčí podniku Linda Škrancová.

VÍCE ČTĚTE V SOBOTNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST