Přestavba bývalých výrobních areálů na místa pro bydlení. Přeměna někdejší káznice na takzvané kreativní centrum. Úprava centrálního náměstí podle studie kanceláře městského architekta. Brněnští radní nedávno schválili několik změn současného územního plánu města. Umožní jeho další rozvoj a výstavbu.

Halasovo náměstí na sídlišti Lesná má podle návrhu kanceláře nabídnout víc zeleně a prostoru pro místní, nové chodníky a méně aut. Nyní si tam lidé nikde neodpočinou, parkoviště jsou přeplněná auty. „Změna umožní upravit veřejná prostranství podle studie. Současně navrhuje možné umístění parkovacího domu s tím, že tam nakonec nutně nemusí vzniknout,“ uvedl vedoucí oddělení veřejného prostoru kanceláře David Zajíček.

Úprava plánu se na Lesné týká kromě náměstí i blízké Okružní ulice a okolí. Podle městského radního pro územní plánování Filipa Chvátala vymezuje veřejná prostranství, zeleň nebo i komunikace. „Počítá také s parkovacím domem,“ zmínil.

V Králově poli umožní výstavbu bytů

Změny se v současném plánu dočkají i bývalé výrobní a opravárenské areály mezi Jaselskými kasárnami a Sportovní ulicí v Králově Poli. Místo malé výroby umožní výstavbu bytů.

Změna se kromě městských pozemků dotkne třeba parcel firmy Imos Development, která už nyní v lokalitě staví komplex se stovkami bytů. „Vítáme ji, protože upravuje využití pozemku k bydlení a tím dotváří náš projekt zaměřený na poskytnutí kvalitního bydlení,“ okomentovala výkonná ředitelka firmy Hana Vyplelová. 

Fakultní nemocnice Bohunice
Nemocnice v kraji trápí nedostatek zdravotníků. Pomůže 519 studentů

Se změnou využití pozemků tam souhlasili představitelé královopolské radnice, kteří by uvítali i rozvoj dalších zanedbaných míst. „Jedná se o lokalitu s fotbalovým stadionem za Lužánkami, která je ale nyní předmětem soudního sporu a momentálně nespěje k dohodě. Také je potřeba vyřešit území na Sadové,“ řekla tamní starostka Karin Karasová.

Přestavbu bývalé káznice na kreativní centrum umožní další změna plánu. Podle představ zástupců města má prostor mezi Bratislavskou ulicí a Cejlem nabídnout umělecké ateliéry, kavárnu, muzeum i hudební klub.

Zdroj: KAM Brno

„Žádost o dotaci jsme nestihli podat kvůli problému se systémovou podjatostí včas, čekáme proto na vypsání nových fondů, které přepokládáme asi v roce 2021 nebo 2022. Plány na budoucí využití káznice neměníme, akorát je posouváme o něco dál v čase," přiblížil aktuální stav městský radní pro kulturu Marek Fišer.

Změny stávajícího územního plánu Brna

Halasovo náměstí a Okružní ulice, Lesná

Staňkova, Poděbradova, Hrubého ulice, Ponava

Bratislavská ulice, Zábrdovice

Ulice Křivánky, Bosonohy

Cacovická a Soběšická ulice, Husovice

Areál bývalé továrny Zbrojovky a motorárny Zetoru, Husovice a Zábrdovice

Úpravy plánu se týkají i radnice Brna-severu, představitelé městské části záměr na přeměnu bývalé věznice vítají. „Hlavně ať nechátrá a slouží něčemu, co pozitivně ovlivní celou lokalitu. Může tam fungovat centrum komunitních aktivit, které oblast potřebuje,“ řekl starosta Brna-severu Martin Maleček.

Kromě objektu káznice se změny plánu v oblasti se dotknou také areálu bývalé pekárny Penam. „Přeměna na smíšenou obytnou plochu tam umožní bytovou výstavbu,“ sdělil Chvátal.

Podle brněnského architekta Petra Hrůši je důležité zastavovat území ve městě v místech, kde už je potřebná infrastruktura. „Město pak bude kompaktní a nebude rozlehlé do krajiny. Je lepší stavět hned, než čekat na nový územní plán, protože se stejně neví, jestli se schválí," poznamenal Hrůša.

Zástupci města navrhované změny před několika měsíci projednali veřejně s Brňany. Některé z nich se rozhodli ukončit a nevydat je, protože je má vyřešit až nový územní plán, který musí schválit do konce roku 2022. Počkají si na něho třeba obyvatelé ulice Písečník v Husovicích, kde chtěli vymezit prostranství kvůli průjezdu třeba hasičů.

Změny odsouhlasené radními musí v úterý potvrdit městští zastupitelé. V platnost následně vejdou zhruba do tří týdnů od schválení.

OLDŘICH HALUZA, SÁRA JESCHKEOVÁ