První kampaň organizace s heslem #prsakoule upozorňovala na rakovinu prsou a varlat. Nyní se tvůrci zaměřují na problematiku nemocí srdce. „Jejich příznaky rozpozná jen drtivě malé procento populace. Připravili jsme proto sérii tematických workshopů, přednášek a charitativních akcí po republice,“ uvedl za Loono Tomáš Holý.

Na jeden z workshopů mohou vyrazit i Brňané, a to v úterý od půl sedmé večer na Veterinární a farmaceutické univerzitě na Palackého třídě. Vyzkouší si, jak včas rozpoznat infarkt, změří krevní tlak nebo poslechnou tlukot vlastního srdce. Dozví se také, kdy a kam vyrazit na preventivní kontrolu. Za vstupné zaplatí sto korun.

Socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Komenského náměstí promluvila. Alespoň prostřednictvím háčkované dečky, která se na ni v pondělí dopoledne objevila. Nesla slovo Padnu.
Socha prezidenta Masaryka opět "promluvila". Padnu, stálo na háčkované dečce

Nebezpečí nemocí srdce je podle tvůrců akce hlavně to, že ti, kdo je mají, o nich často ani nevědí. „Kardiovaskulární onemocnění nejsou vidět ani nebolí. Projeví se až v okamžiku, kdy je příliš pozdě. Proto je důležité věnovat pozornost zdravému životnímu stylu a prohlídkám u praktických lékařů či kardiologů,” upozorňuje zakladatelka Loona Kateřina Vacková, která prodělala rakovinu.

O tom, že prevence je nutná, svědčí i průzkum agentury STEM/MARK. Podle něj jen čtyři procenta lidí rozeznají infarkt od selhání srdce. V případě infarktu je zjevné, že jde o problém srdce. Silná bolest se projevuje přímo na hrudníku.

Zachraňte své srdce. Infografika.Zdroj: Deník / Ivo Špatný

Srdeční selhání se naproti tomu projevuje nenápadně a jeho příznaky zdánlivě se srdcem nesouvisí. „Krev se může hromadit v břišní dutině, proto pozorujeme zvětšení v pase a přibírání. Klasickým projevem jsou i otoky kotníků a nohou, pocity dušnosti a nechutenství,“ vysvětlila přednostka I. interní kardioangiologické kliniky svatoanenské nemocnice v Brně Lenka Špinarová.

Nejde přitom jen o preventivní prohlídky. „Zdraví je i otázkou toho, jak se cítíme psychicky. Pokud věci děláme opravdu a s láskou a naše práce se stane srdeční záležitostí, pak je to ta nejlepší prevence,“ doplnila Vacková.

K neobvyklému vozidlu v kolejišti museli vyjíždět krátce před půlnocí v noci na pondělí brněnští hasiči. V Žabovřeské ulici pomáhali řidiči, který po nehodě skončil i s autem na tramvajové trati.
S autem skončil v tramvajovém kolejišti. Řídil pravděpodobně pod vlivem drog

Na workshop Žiješ srdcem v úterý vyrazí i studentka Apolena Pavlíčková. „Myslím, že je důležité vědět, jak předcházet civilizačním nemocem a umět se starat o své tělo a zdraví. Přeci máme jen jedno. Tak proč nevyužít příležitost, kdy experti srozumitelnou formou lidem vysvětlí, co se děje v jejich těle, případně pomůžou, poradí či dokonce zachrání život,“ uvedla Pavlíčková.