Výběrové řízení mají na starosti Brněnské komunikace. Podle jejich mluvčí Vladimíry Navrátilové majetková komise brněnského magistrátu z nabídek vybrala nejvhodnějšího uchazeče a doporučila Radě města Brna uzavření nájemní smlouvy. „Rada města návrh projedná příští středu,“ informovala Navrátilová. Dodala, že do té doby nemůže zveřejnit další informace o výběrovém řízení ani o případném výherci. Ten podle ní ve stánku bude moci prodávat telefony, noviny, květiny nebo suvenýry.

Město s obnovou stánků počítalo už při rekonstrukci. Připravilo pro ně napojení nutných energií. Na novém nájemci proto bude pouze vystavět stánek. Podle vedoucího magistrátního odboru dopravy Vladimíra Bielka by stavba neměla trvat déle než pár dní. „Není potřeba rozkopávat ulice kvůli napojení energií. Vše je připravené včetně předchystaných sítí,“ potvrdil Bielko.

Nájem? Minimálně 31 tisíc za rok

Minimální roční nájem, který město požaduje, je 31 270 korun za stánek. Podmínkou pro nájemce ale je postavit takový stánek, který by se na zrekonstruovanou ulici hodil. Provozovatele zavazuje smlouva koupit si od autorů rekonstrukce Joštovy z Atelieru RAW za třiatřicet tisíc korun projekt pro stavbu a řídit se jím.

Podle architekta Tomáše Rusína vyjde stavba až na půl milionu korun. „Stánky mají například zakulacené rohy, stejně jako již postavený informační stánek. Počítáme také s tím, že budou odolné proti vandalům,“ sdělil již dříve Rusín.

Cena za pronájem pozemků patří podle Pavla Daňka z realitní společnosti Real Spektrum k těm nejlevnějším. „Na rozdíl od kamenných obchodů stánky neposkytují takové zázemí. V tomto ohledu je cena adekvátní. Kvůli vysokým nákladům na stavbu stánku ale pronájem příliš výhodný není. Tedy pokud neplánují prodávat drogy nebo nekolkované cigarety, ale běžné stánkové zboží,“ upozornil s nadsázkou Daněk.

Právě kvůli nedostatečnému zázemí podle něj není možné stánek využít ani jako směnárnu nebo zlatnictví, které by byly pro nájemce výhodnější než prodej novin či květin.

Například studentce Martině Jiříčkové ale stánky nechybí. „Pro mě je nejpodstatnější automat na jízdenky a ten tam je. A zprávy si můžu jít přečíst do počítačové učebny v lékařské fakultě,“ řekla Jiříčková.