V parku kolem brněnské hvězdárny lidé brouzdají po bezdrátovém internetu. Dobíjí si elektrokola a další přístroje. Od příštího roku to může být reálný obrázek. Bezplatné wifi připojení i dobíjecí stanice jsou vedle nového projekčního zařízení a výstavy v podzemním sále také součástí modernizace plánované na příští rok. Brněnští zastupitelé na ni minulý týden schválili devětatřicet milionů korun.

Brněnské planetárium se tak stane jedním z nejmodernějších planetárií v Evropě. „Zařízení, které promítá naše pořady na kopuli digitária je už opotřebované. Nejdůležitějším úkolem tedy bude vyměnit ho za nově. Jak přesně bude technologie vypadat ale nevíme, protože ještě neznáme dodavatele. Nicméně firmy, které oslovíme, budou špičky v oboru,“ vysvětlil ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Záběry polární záře, skutečný i digitální ohňostroj. Brněnská hvězdárna připravila unikátní světelné představení. Je zároveň pozvánkou na dvacátý ročník festivalu ohňostrojů  Ignis Brunensis.
OBRAZEM: Polární záře i digitální ohňostroj. Hvězdárna zažila barevné orgie

S novým zařízením přibude v digitáriu také několik nových pořadů. „Stejně jako v 3D kině si budou moct diváci nasadit speciální brýle a vidět předměty v pořadech plasticky. Lepší bude i klasická projekce. Pořady promítneme ve větším rozlišení a s lepšími barvami. Kvalita projekce tak bude srovnatelná s tím, co lidé vídají ve špičkových kinech,“ popsal Dušek.

Modernizace se bude týkat také okolí hvězdárny. Dělníci zvětší travnatou plochu v přilehlém parku a usadí několik laviček. „Okolí hvězdárny bychom také rádi pokryli wifi připojením a instalovali dobíjecí stanice na drobnou elektroniku. Uvažujeme i nad zřízením stanoviště na nabíjení elektrokol, předtím ale musíme zjistit, jestli naše síť tak velkou zátěž vydrží,“ dodal Dušek.

Většinu modernizací zaplatí město. Ze svého rozpočtu na to vyčlenili devětatřicet milionů korun, dalších osm zaplatí hvězdárna. „Pro příští rok se nám podařilo najít peníze na modernizaci hvězdárny a symbolicky tak oslavit páté narozeniny digitária v nové podobě. Jsem rád, že instituce jako Hvězdárna a planetárium nezaostává za moderními trendy a neustále se zlepšuje,“ uvedl náměstek primátora Jaroslav Kacer.

Pohled na život zvířat v brněnské zoologické zahradě.
Originální vánoční dárek? Adopce zvířete z brněnské zoo

První práce by na Kraví hoře měly začít v příští rok v září a trvat bude zhruba měsíc. „Všechno budeme opravovat po částech, abychom co nejméně omezili provoz. Digitárium ale po dobu oprav pravděpodobně uzavřeme,“ dodal Dušek.

Modernizaci hvězdárny oceňuje i učitelka Markéta Solanská, která představení v digitáriu navštěvuje pravidelně se svými studenty. „Místní projekce jsou už teď velmi zajímavé a interaktivní. Ještě se mi nestalo, že by to někoho ze studentů nebavilo. Pokud budou promítané filmy ještě trojrozměrné, určitě to přiláká ještě více lidí,“ komentovala.