JEŠTĚ JEDNU. Mezi ty poctivé patří brněnská zmrzlinárna Ještě jednu. V Minoritské ulici, kde má svoji prodejnu, nabízí řemeslnou kopečkovou nebo přesněji řečeno špachtlovou zmrzlinu. Zmrzlina se totiž nabírá nástrojem připomínajícím zednickou špachtli. Každý den jich zákazník na menu najde pouze šest, dvě oříškové, dvě smetanové a dvě ovocné. Právě v tom tkví podle majitele Jakuba Gavora kouzlo jejího úspěchu. Pouze pár příchutí, které se snaží dotáhnout k dokonalosti.

„Se zmrzlinou máme prostor si neustále hrát. Denně ji navíc připravujeme čerstvou. Máme jenom šest příchutí, které neustále točíme, což je záruka, že zmrzlina neleží někde dlouhé týdny hluboce zmrazená,“ uvedl zmrzlinář.

Kde v Brně najdete nejlepší zmrzlinu? Deník má pro vás tipy. | Video: Deník/Tereza Hálová

Výběr z několika málo příchutí neznamená, že by v Ještě jednu nebyl prostor na experimenty. Jejího majitele nejvíce baví předělávky tradičních českých dezertů nebo sladkých jídel. Jeho bestsellerem je krupicová kaše.

„Tam je to jednoduché. Buď si jí někdo zamiluje, nebo mu naopak nesedne. Oblíbená je také variace na karamelový větrník nebo české moučníky, ať už jsou to Honzovy buchty s tvarohem, koláč s povidly nebo máslovou drobenkou a dalšími posypy,“ vyjmenoval majitel.

To potvrzuje také Michal Ruprich, který zmrzlinárnu čas od času navštěvuje. „Líbí se mi, že v Ještě jednu nabízejí neotřelé příchutě, jako je například krupicová kaše nebo makový koláč s povidly. Každá zmrzlina přitom chutná opravdu tak, jak název napovídá,“ nechal se slyšet muž.

Pokusy s nápodobou slaných pokrmů už podle Gavora tak úspěšné nebyly. Uzené mandle totiž zapříčinily, že zmrzlina chutnala jako oblíbený český pokrm. „Dodnes si pamatuji, jak hrozné to bylo. Shodli jsme se na tom, že kdyby k ní byla ještě okurka a bramborová kaše, máte hlavní chod. Zmrzlina nakonec do prodeje nešla,“ vzpomínal se smíchem.

Jedna porce v Ještě jednu vychází na čtyřiapadesát korun. Odpovídat by měla zhruba osmdesáti gramům zmrzliny, zákazník však podle jejího majitele často dostane až o polovinu více. Za kornoutek, který si ve známé brněnské zmrzlinárně vyrábějí vlastní, pak zákazníci zaplatí dalších patnáct korun.

BOŽSKÝ KOPEČEK. Nekompromisní v kvalitě surovin je řemeslná zmrzlina Božský kopeček. Prodává se z korby pastelově zbarvených italských autíček, která zákazníci mohou zahlédnout v centru Brna. Potkat je mohou na Zelném trhu, náměstí Svobody, Moravském náměstí nebo v Lužánkách. K zakoupení je také v cukrárně Tuti Frutti a Gelatovárna, která je podnikovou prodejnou Božského kopečku a lidé tu mohou najít na jednom místě až třicet příchutí.

Právě množstvím často netradičních příchutí je tato značka známá. Příchutě se navíc neustále mění. Je libo zmrzlinu, která chutná po subtropickém ovoci fejchoa, sladkém melounu odrůdy cantaloupe, mučence, opuncii nebo avokádu? Mezi příchutě, které zákazníkům utkvěly v paměti, patří také jahoda s thajskou bazalkou, mrkev s kardamonem, olivový olej s piniemi nebo kdoule. Oblíbená je dále zmrzlina vyrobená z plantážní čokolády s vysokým obsahem kakaa a chilli.

Podle majitele Božského kopečku Milana Blatného se zákazníci dělí do dvou skupin. „Jedni si nás cení za méně obvyklé příchutě. Tito lidé pak sáhnou po pečeném česneku, cibuli, kopru, durianu a podobných úletech. Na druhé straně jsou pak zákazníci, kteří vyznávají klasiku. Mezi nimi jsou oblíbené spíše zmrzliny z jahod, lesního ovoce nebo čokolády v kombinaci s nějakými bylinkami nebo kořením,“ popsal zmrzlinář.

| Video: Youtube

Ze všech možných příchutí Blatnému nejméně chutnají pivní zmrzliny. V nabídce tak mají pouze ty ze zázvorového piva a kombuchy, které si sami vytvářejí ve své nové fermentační laboratoři v Poštovské ulici. Bát se, že si vybere takovou, která mu nebude chutnat, však zákazník nemusí. Všechny zmrzliny je totiž na stánku možné ochutnat.

Zmrzliny jsou veganské. Přesto má Božský kopeček podle v nabídce větší nabídku smetanových zmrzlin než jiné zmrzlinárny. Místo živočišného mléka však volí jeho majitel rostlinné alternativy. Lépe se mu s nimi pracuje. Živočišné mléko je totiž podle Blatného příliš chuťově výrazné a potlačuje chuť ostatních přísad.

„Hlavní složkou mléka je voda a pak jsou tam nějaké tuky a sušiny. Rostlinné mléko funguje podobně, jen není živočišného původu, ale vyrostlo ze země,“ je přesvědčený zmrzlinář.

| Video: Youtube

Zmrzlina zdraví prospívá a neničí ho, jako je to u cukrovinek běžné. „Zmrzlina nejenže neobsahuje žádné emulgátory, konzervanty ani barviva, ale obsahuje i málokterou z typických zmrzlinových složek. Většina surovin je v bio kvalitě. Zmrzlina neobsahuje žádný bílý řepný cukr ani klasickou dextrózu, které se sice lidově říká hroznový cukr, která se ale běžně vyrábí z pšenice nebo kukuřice. Namísto toho používáme hroznový cukr ze sušené hroznové šťávy. Naše zmrzlina je tak v podstatě superpotravinou,“ nechal se slyšet Blatný. Podobně jako v Ještě jednu jde vyrobená zmrzlina rovnou do prodeje.

Na jednu porci zmrzliny Božského kopečku si zákazníci musí připravit padesát korun. Za tuto částku dostanou mezi osmdesáti až devadesáti gramy zmrzliny. Na výběr mají mezi běžným a speciálním kornoutkem. Zatímco ten první je v ceně zmrzliny, za ten druhý si zákazníci patnáct korun připlatit. Ty si totiž v Božské továrně v Poštovské ulici vyrábějí vlastní. „Děláme ho z bio obilí, které si meleme přímo na místě,“ doplnil Blatný.

ZMRZLINOVÝ SEN. Na poctivou řemeslnou zmrzlinu lze v Brně narazit také u zmrzlinového okénka Zmrzlinový sen v Novobranské ulici. Také tady zmrzlinu připravují bez chemie z kvalitního mléka, smetany a vysokého podílu ovoce a také tady se zmrzlina každý den připravuje čerstvá.

Okénko by neměli minout zejména milovníci točené. Právě tou je totiž zmrzlinárna vyhlášená. Točenou zmrzlinu mají vždy ve čtyřech příchutích, dvě mléčné a dvě ovocné. Zákazníci si však mohou vybrat i z okolo deseti druhů špachtlové, které se každý den mění. Podle jejího majitele Zdeňka Chramosty z příchutí dominuje slaný karamel a mango.

To potvrzuje například Šárka Nenadalová, která má zmrzlinárnu kousek od práce. „Mají výbornou. Chodím si tam pro slaný karamel,“ sdělila žena, která však podle svých slov spotřebu zmrzliny musela omezit. Připadá jí drahá.

Chramosta přiznává, že od minulého roku musel podobně jako jiní zmrzlináři zdražit. Nákladné jsou podle něj nejen suroviny na výrobu zmrzliny, ale i kornoutků, u nichž se mu prodraží i samotná výroba. Točenou zmrzlinu si tu zákazník může zakoupit ve třech velikostech po čtyřiceti, šedesáti a devadesáti gramech za čtyřicet, padesát a devadesát korun, špachtlovou pak v jedné velikosti za šedesát korun. Za tuto cenu zákazník dostane sto padesát gramů zmrzliny. Domácí kornoutek je v ceně.

BARČELATO. Za kvalitní špachtlovou zmrzlinou z čerstvých surovin není nutné jezdit pouze do centra Brna. Malá rodinná zmrzlinárna Barčelato se nachází v městské části Královo Pole. Sází spíše na klasické příchutě, její zákazníci se však pravidelně vracejí. „Nejoblíbenější je u nás jahoda, pistácie, čokoláda a tyčinka Snickers,“ vyjmenovala její majitelka Barbora Kovářová.

Také Kovářová patří ke zmrzlinářům, kteří vanilkovou zmrzlinu dělají z vanilkových lusků a oříškovou pastu si vyrábí vlastní. Tajemství úspěchu však podle ní spočívá také ve schopnosti se vzdělávat a zvolených technologiích. „Učila jsem se vyrábět zmrzlinu podle italských zmrzlinových mistrů Gelato University v italské Bologni. Z Itálie máme také nejlepší stroje na zmrzlinu Carpigiani,“ uvedla.

Jedna porce zmrzliny stojí padesát korun a váží devadesát gramů. Lidé přitom oceňují, že si mohou za jednu cenu navolit dvě různé příchutě.

BRNUKY. Řemeslným způsobem se v Brně vyrábějí také nanuky. Jedny takové Brnuky vyrábí Alžběta Floriánová. Nápad byl původně společným dílem tří kamarádek během studia na vysoké škole. Dnes už je připravuje sama. Všechny už pracují a i když ona také, Brnuky jsou její srdcovka. „Nechtěla jsem je úplně zavřít,“ přiznala.

Brnuky tak vyrábí ve volném čase. Kuchyň si pronajímá v Oblast baru a Polévkovém okýnku v ulici Koliště, kde má i svoji provozovnu. Brnuky je možné zakoupit přímo tam. Koupit si je lze ale i v jiných podnicích v centru města.

„Největším odběratelem jsou podniky, které nanuky dále přeprodávají. Dále si je u mě lidé objednávají na oslavy, firemní večírky a svatby. Těm dělám Brnuky na zakázku s možností vlastní etikety,“ popsala Floriánová.

Její nanuky jsou vyrobené z čerstvého ovoce. Stálou nabídku proto Floriánová nemá. Závisí totiž vždy na jeho aktuální dostupnosti, která se rychle mění. Z příchutí momentálně nabízí jahodu, borůvku, mango nebo pomeranč a broskev s bezinkou.

„Snažila jsem se vždy zaměřovat na lokální sezónní ovoce ideálně z vlastní zahrady, ale jakmile někdo vidí mango, je hned pryč. Mezi favority pak patří také jahoda, protože děti chtějí červenou zmrzlinu,“ směje se Floriánová.

Nově začala vyrábět také alkoholické s příchutí oblíbených koktejlů Aperol Spritz a Gin s tonikem. Ty měly v nabídce ještě v době, kdy Brnuky vyráběly ve třech. Od té doby však Floriánová musela výrobu zjednodušit. Alkoholické Brnuky tak vyrábí pouze na zakázku.

„Opět jsem začala vyrábět Aperol Spritz a Gin s tonikem. Zákazník si však musí objednat celou várku o celkem pětatřiceti kusech. Výrobců alkoholických nanuků u nás na trhu moc není, takže na svatbě určitě hosty příjemně překvapí. Jsou navíc dost fotogenické a i ty ovocné je možné hodit třeba právě do drinku. Jedna várka například cestovala do podniku až v jižních Čechách,“ uvedla Floriánová, která na zakázku vyrábí i ty nealkoholické. Například pro vinařství Sonberk vyrábí nanuky z jejich stoprocentní hroznové šťávy.

Vzhledem ke své omezené výrobní kapacitě nabízí pouze malé Brnuky o čtyřiceti mililitrech. Jeden pak vychází na čtyřiačtyřicet korun. A proč jsou její nanuky tak oblíbené? Podle Floriánové proto, že jsou překvapivě nepřekvapivé. Lidé totiž dostanou přesně to, co očekávají.

„Jahodový Brnuk chutná přesně jako pomačkané jahody s cukrem od babičky, nic víc v něm vlastně ani není. Velikost je podle mého názoru tak akorát pro děti nebo jako sladká tečka po obědě,“ uzavřela zmrzlinářka.